10:04:30

Pasica

KP vsega sveta: Boj proti Covid19, za zdravje, varnost in pravice ljudstev

  Komunistične in delavske partije iz vsega sveta so te dni sprejele skupno izjavo z oceno pandemije Covid19 ter predlogi, kako se z njo spopasti izhajajoč iz koristi delovnih ljudi in zatiranih ljudstev.  

Mokre sanje Viktorja Orbana in Janeza Janše

    Viktorju Orbanu so se uresničile mokre sanje. Parlament v Budimpešti mu je s skoraj dvotretjinsko večino podelil polno oblast in se dejansko samoukinil. Odslej bo Orban vladal s svojimi odloki, ki jih bosta udejanjala vojska in polic...

Kaj po pandemiji? Socializem ali barbarstvo.

    Odpreš časopis, tiskan ali na spletu. Covid19. Gledaš televizijo in vsako uro o Koronavirusu. Poslušaš radio in tudi tam samo o pandemiji.Na tujem ni nič drugače. Na Facebooku mnogi komentirajo dogajanje v zvezi z „obsednim stan...

NASVIDENJE PRVE DNI POMLADI!

NUJNO OBVESTILO BRALCEM!   Kot ste najbrž opazili, so nam Iskro zadnje čase že nekajkrat "sesuli" informatski pirati. Odločili smo se, da spletno stran, staro že celo desetletje, obnovimo in postavimo na nove, trdnejše temelje, kar seveda ...

Všečkaj nas

Vpisna polaNaši bralci

Prisotni 29 gostov .

Navodila

S klikom na naslov lahko prebereš
članek v celoti, s klikom na rubrike
najdeš seznam člankov

Sledi nam na Facebooku !!

Vsi smo priseljenci !

S priseljenci za svobodo, enakopravnost, enakost! Danes in vedno!

www.primomarzo2010.it
Facebook

Sledi nas na Twitterju

Prva stran
Sporočilo
Testimonianza: Il Dio in cui crediamo PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Četrtek, 28 Januar 2010 12:36
Come negli anni scorsi, nell’occasione del Natale, avvertiamo l’esigenza di comunicare alle persone disposte a leggerli e a dialogare con noi, alcuni spunti di riflessione che emergono dalla nostra vita, dall’incontro con la storia di tante persone, dal riferimento al mistero di Dio, alla persona di Gesù di Nazaret e dall’appartenenza alla Chiesa.
Vorremmo parlare proprio di Dio e di Gesù di Nazaret, con la premessa consapevole che lo facciamo come uomini e come preti limitati, dentro un determinato contesto culturale, teologico, linguistico contingente, non certo esauriente e definitivo, come mai può essere un discorso su Dio.
 
Minister Brunetta in mladina PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Sreda, 27 Januar 2010 14:27

Minister Renato Brunetta je znan po treh stvareh: domišljij, domišljavosti in telesni nizkotnosti. Od časa do časa si izmisli kampanjo, da bi o njem pisali in govorili v občilih. Lani se je zagnal proti uslužbencem javne uprave, češ da nič ne delajo. Njegova kampanja je, ob letni preverbi, prepričala javne uradnike, da so delali še manj...

Znan je tudi po tem, da je politični prijatelj grivastega Giannija De Michelisa in ministra Sacconija. Vsi so bivši socialisti, ki so preskočili v Berlusconijev tabor. Zato pa hoče včasih pokazati, da je socialno čuteč. Po svoje, seveda. 

Zadnja, ki so si je izmislil, je podpora 500 evrov mesečno za mlade, ki bi zapustili dom staršev in se osamosvojili. 

 
Nadutež v farmarkah PDF natisni E-pošta
Prispeval Aldo Rupel   
Nedelja, 24 Januar 2010 22:50
Med svojimi večdesetletnimi javno družbenimi dejavnostmi mi je bila ponujena priložnost le trikrat, da srečam italijanske politike iz samega državnega vrha. Ob tisočletnici Gorice so mi dovolili, da sem na pločniku pred goriškim Ljudskim vrtom izročil Rutelliju reprezentančno knjigo o Gorici, ki sem jo uredil po naročilu občinske Konzulte za manjšinska vprašanja. Odtujeno srečanje.
 
Bamboccioni a lavorare! PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Četrtek, 21 Januar 2010 11:56
Si dice: «l’istruzione fa la differenza», perché permette di aumentare sia la produttivita generale che lo stipendio individuale. Quindi, cosa fa questo governo? Permette di trascorrere l’ultimo anno di istruzione obbligatoria (il secondo anno delle superiori, in un percorso regolare) sotto forma di «contratto d’apprendistato». Gli «accordi di Lisbona», nel 2000. avevano fissato l’anno appena iniziato come il traguardo da tagliare per una matura «economia della conoscenza». Ben arrivata, Italia!
 
Salviamo il PC Ceco-moravo! PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Četrtek, 21 Januar 2010 11:46

Il Partito Comunista di Boemia e Moravia (KSCM), terza forza politica della Repubblica Ceca con circa il 15% dei voti, presente nel Parlamento nazionale ed europeo, è da sempre oggetto di violenti attacchi da parte degli organismi di Stato, indirizzati a limitarne e addirittura ad interdirne l’attività politica.

 
Dvojezični napisi: pozno, po malem, previdno, počasi PDF natisni E-pošta
Prispeval Stojan Spetič   
Četrtek, 21 Januar 2010 11:17

     Povejmo iskreno: za pravice Slovencev v Italiji je tekma med časom in prilagajanjem mladih. Primer poitalijančenih priimkov priča o tem, da so se predvsem mlajši naveličali čakati in prosjačiti, zato živijo tako, kot jim je pač dano. 

     Zaščitni zakon za vse manjšine (482/99) je star več kot 10 let, za slovensko pa 9 in se še ne uresničuje v celoti. In res ne moremo trditi, da je ves ta čas vladala desnica! 

      Motor izvajanja naših narodnostnih pravic naj bi bil "paritetni odbor", ki mu predseduje nekdanji nabrežinski župan, deželni svetnik SSk in dolgoletni direktor Primorskega dnevnika Bojan Brezigar, znan po svoji zmernosti in prilagodljivosti. 

 

 
Fidel sul terremoto di Haiti PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Četrtek, 21 Januar 2010 10:59

La lezione di Haiti

Le riflessioni del compagno Fidel

Due giorni fa, circa alle sei del pomeriggio, ora di Cuba, quando era già notte in Haiti, per via della sua ubicazione geografica, le emittenti televisive hanno cominciato a diffondere le notizie del violento terremoto, con potenza 7.3 gradi della scala Richter, che ha severamente colpito Puerto Príncipe.

Il fenomeno sismico si è originato in una faglia tettonica nel mare, a soli 15 chilometri dalla capitale haitiana, una città dove l’80% della popolazione vive in case precarie, costruite con fango e mattoni.

Le notizie sono continuate quasi senza interruzione per ore. Non c’erano immagini, ma si affermava che molti edifici pubblici, ospedali, scuole e installazioni, costruiti più solidamente, erano crollati.

 
Prvi koraki Zveze levice PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Petek, 18 December 2009 17:22

   Tisto soboto, ko je milijon mladih po rimskih ulicah demonstriralo proti politiki Berlusconijeve vlade, se je v teatru Brancaccio zbralo nekaj tisoč predstavnikov opredeljene levice - komunistov obeh strank, levih socialistov Cesara Salvija ingibanja Delo in solidarnost sindikalista Patte.

Tudi formalno so ustanovili federativno Zvezo levice, ki se bo v približno enem letu dni preoblikovala v pravi politični osebek. Že sedaj bo nosilka glavnih političnih pobud levičarskih sil, ki stremijo po alternativi sedanji prevratniški desnici in plehkemu, jecljajočemu reformizmu tistih, ki se sami imenujejo "democrats". 

Zveza levice se zavzema za alternativo desnici in noče dogovarjanja z njo ali iskanja kompromisov o spremembah ustavnega reda, kot pridigajo D'Alema in njegovi. 

Ne podpiramo nasilja, pač pa zagovarjamo razredni boj in odločno nastopanje študentov in mladine. 

Rimska skupščina je pokazala tudi razlike med nami. In jih ne smemo skrivati. Diliberto hoče združitev obeh komunističnih partij, Ferreru se zdi predlog preuranjen. Kdo ima prav, bo povedal razvoj dogodkov. 

Zveza levice je za dialog z vsemi silami, ki branijo ustavni red, ni pa podrejena nikomur. V tem se razlikuje z Vendolovo skupino Levica, ekologija in svoboda, ki - med drugim - na levi ločuje med komunisti in nekomunisti. Sama se kajpak opredeljuje za nekomuniste in s komunisti noče sodelovati. 

Zveza levice je nastala tudi v Furlaniji Julijski krajini. Zbrali smo se na videmskem gradu. Odslej bo v naši deželi in v pokrajinah delovala mreža koordinacijskih odborov ZL. 

 
S križi do belega božiča PDF natisni E-pošta
Prispeval Karlo Černic   
Ponedeljek, 23 November 2009 19:11
3. novembra je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasburgu razsodilo, da izpostavljanje razpela v učilnicah naše republike favorizira katoliško vero, onemogoča vzgojni pluralizem in diskriminira učence drugih ver in nevernike; italijanska vlada je bila obsojena tudi na globo 5.000 evrov. Postopek je sprožila Soile Lautsi z zahtevo, da odstranijo razpelo iz učilnice njenega sina, ker da »krši načela laičnosti in večkulturnosti«, in ne ker bi bilo žaljivo, kot so nekateri iz nevednosti ali zlonamernosti pisali.
   Bolj kot razsodba, ki je izraz zdrave pameti, so zgovorni ugovori italijanske vlade, za katero naj bi bilo razpelo nosilec tudi drugih kulturnih občeveljavnih vrednot in celo, da »bi ga lahko dojemali kot ne-verski simbol«, predvsem pa, da »je njegova prisotnost ali odsotnost v šolskih učilnicah odvisna od politike in jo torej narekujejo kriteriji oportunosti«. Zgovorni pa so predvsem zato, ker kljub zamotani spremembi konkordata iz l. 1984, ostaja zacementirana zapreka 7. in 8. clena naše ustave, ki ne dovoljujeta jasnega in dokončnega tolmačenja stopnje laičnosti naše republike, laičnosti, ki jo vselej določa politicna oportunost. 
 
Zakaj je morala umreti Emanuela Orlandi? Kaj imata pri tem Vatikan in Solidarnosc PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Petek, 20 November 2009 15:02

Te dni prihajajo na dan podrobnosti o umoru mladoletne Emanuele Orlandi, hčerke vatikanskega uradnika, ki jo je - sedaj nto vemo - ugrabila tolpa zločincev iz Magliane, rimske četrti nasprotu EUR. 
Emanuelo Orlandi so ugrabili kmalu po atentatu na papeža Karola Wojtilo, ko je nanj streljal turški terorist Ali Agca. Tedaj so pod taktirko ameriške novinarke Claire Sterling in agencije CIA začeli dvigati dimne zavese, da bi zakrili prave okoliščine atentata, ki je prej podoben mafijskemu opozorilu kot poskusu umora. 

 
skupaj naprej PDF natisni E-pošta
Prispeval Stojan Spetič   
Petek, 20 November 2009 15:23
federazione della sinistra

V soboto, 28. novembra, ob 15 uri bo na videmskem gradu (dvorana furlanskega parlamenta) ustanovna skupščina 

ZVEZE LEVICE (FEDERAZIONE DELLA SINISTRA) V FURLANIJI JULIJSKI KRAJINI. Ustanovni člani so SKP (Stranka komunistične prenove), SIK (Stranka italijanskih in slovenskih komunistov), Gibanje Socializem 2000 in skupina "Delo - solidarnost".

ZVEZA LEVICE  združuje levičarske, antikapitalistične sile, ki stopajo na pot politične enotnosti. K razpravi se lahko prijavijo vsi, ki to želijo. 

V ospredju bodo programske smernice, Manifest levice in priprava na skorajšnjo demonstracijo proti Berlusconijevi vladi 5.decembra. 

 
<< Začetek < Prejšnja 91 92 93 94 95 96 97 Naslednja > Konec >>

Išči na spletu Iskraonline.eu