23:36:20

Pasica

Množična manifestacija ponosa, svobodoljubja in antifašizma v Trstu

  Trst je v soboto spet doživel nekaj čudovitega. Deset, morda 12 tisoč ljudi, predvsem mladih, je sodelovalo na sproščeni, razigrani a tudi resni manifestaciji proti vsakršni diskriminaciji, ne samo spolni, čeprav je bila slednja povod...

Slovenci spet tarča napadov

  (Piše Stojan Spetič) Zadnje čase “odlične” poliične odnose med Slovenijo in njenimi sosedami kalijo zemljevidi, a ne samo ti.  

V Trstu in Gradišču za enakopravnost, proti izločevanju

Nismo tako togi, da bi postavljali državljanske pravice proti socialnim. Navsezadnje menimo, da gredo vštric, posebno še, če se vanje poglobimo. Tudi ob manifestacijah v Trstu in Gradišču ob Soči ta konec tedna.  

Prihodnjo nedeljo popoldne proti lagerju za migrante v Gradišču ob Soči!

Kdor se loti nevarnih migracij, to naredi iz nuje. Kdor prehod meje naredi nevaren in neurejen samo za nekatere ljudi, to naredi zato, da so osebe izčrpane in podvržene izkoriščanju. Kdor gradi taborišča imenovana CPR, to dela zato, d...

Všečkaj nas

Vpisna polaNaši bralci

Prisotni 32 gostov .

Navodila

S klikom na naslov lahko prebereš
članek v celoti, s klikom na rubrike
najdeš seznam člankov

Sledi nam na Facebooku !!

Vsi smo priseljenci !

S priseljenci za svobodo, enakopravnost, enakost! Danes in vedno!

www.primomarzo2010.it
Facebook

Sledi nas na Twitterju

Prva stran
Sporočilo
METROPOLITANSKA OBČINA TRST IN PET PODŽUPANOV PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Petek, 29 Januar 2010 12:56

Deželna odbornica Federica Seganti (Severna liga) je izdelala zakonski osnutek, ki naj bi ustanovil metropolitansko občino Trst in obenem ukinil vse okoliške občine ter pokrajino.

 
DEBORA PROTI KOPRU PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Petek, 29 Januar 2010 12:48

Deželna tajnica Demokratske stranke, sicer evroposlanka Debora Serracchiani je obiskala predsednika pristaniške ustanove Bonnicciollija in napadla koprsko pristanišče,

 
Testimonianza: Il Dio in cui crediamo PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Četrtek, 28 Januar 2010 12:36
Come negli anni scorsi, nell’occasione del Natale, avvertiamo l’esigenza di comunicare alle persone disposte a leggerli e a dialogare con noi, alcuni spunti di riflessione che emergono dalla nostra vita, dall’incontro con la storia di tante persone, dal riferimento al mistero di Dio, alla persona di Gesù di Nazaret e dall’appartenenza alla Chiesa.
Vorremmo parlare proprio di Dio e di Gesù di Nazaret, con la premessa consapevole che lo facciamo come uomini e come preti limitati, dentro un determinato contesto culturale, teologico, linguistico contingente, non certo esauriente e definitivo, come mai può essere un discorso su Dio.
 
Minister Brunetta in mladina PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Sreda, 27 Januar 2010 14:27

Minister Renato Brunetta je znan po treh stvareh: domišljij, domišljavosti in telesni nizkotnosti. Od časa do časa si izmisli kampanjo, da bi o njem pisali in govorili v občilih. Lani se je zagnal proti uslužbencem javne uprave, češ da nič ne delajo. Njegova kampanja je, ob letni preverbi, prepričala javne uradnike, da so delali še manj...

Znan je tudi po tem, da je politični prijatelj grivastega Giannija De Michelisa in ministra Sacconija. Vsi so bivši socialisti, ki so preskočili v Berlusconijev tabor. Zato pa hoče včasih pokazati, da je socialno čuteč. Po svoje, seveda. 

Zadnja, ki so si je izmislil, je podpora 500 evrov mesečno za mlade, ki bi zapustili dom staršev in se osamosvojili. 

 
Nadutež v farmarkah PDF natisni E-pošta
Prispeval Aldo Rupel   
Nedelja, 24 Januar 2010 22:50
Med svojimi večdesetletnimi javno družbenimi dejavnostmi mi je bila ponujena priložnost le trikrat, da srečam italijanske politike iz samega državnega vrha. Ob tisočletnici Gorice so mi dovolili, da sem na pločniku pred goriškim Ljudskim vrtom izročil Rutelliju reprezentančno knjigo o Gorici, ki sem jo uredil po naročilu občinske Konzulte za manjšinska vprašanja. Odtujeno srečanje.
 
Bamboccioni a lavorare! PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Četrtek, 21 Januar 2010 11:56
Si dice: «l’istruzione fa la differenza», perché permette di aumentare sia la produttivita generale che lo stipendio individuale. Quindi, cosa fa questo governo? Permette di trascorrere l’ultimo anno di istruzione obbligatoria (il secondo anno delle superiori, in un percorso regolare) sotto forma di «contratto d’apprendistato». Gli «accordi di Lisbona», nel 2000. avevano fissato l’anno appena iniziato come il traguardo da tagliare per una matura «economia della conoscenza». Ben arrivata, Italia!
 
Salviamo il PC Ceco-moravo! PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Četrtek, 21 Januar 2010 11:46

Il Partito Comunista di Boemia e Moravia (KSCM), terza forza politica della Repubblica Ceca con circa il 15% dei voti, presente nel Parlamento nazionale ed europeo, è da sempre oggetto di violenti attacchi da parte degli organismi di Stato, indirizzati a limitarne e addirittura ad interdirne l’attività politica.

 
Dvojezični napisi: pozno, po malem, previdno, počasi PDF natisni E-pošta
Prispeval Stojan Spetič   
Četrtek, 21 Januar 2010 11:17

     Povejmo iskreno: za pravice Slovencev v Italiji je tekma med časom in prilagajanjem mladih. Primer poitalijančenih priimkov priča o tem, da so se predvsem mlajši naveličali čakati in prosjačiti, zato živijo tako, kot jim je pač dano. 

     Zaščitni zakon za vse manjšine (482/99) je star več kot 10 let, za slovensko pa 9 in se še ne uresničuje v celoti. In res ne moremo trditi, da je ves ta čas vladala desnica! 

      Motor izvajanja naših narodnostnih pravic naj bi bil "paritetni odbor", ki mu predseduje nekdanji nabrežinski župan, deželni svetnik SSk in dolgoletni direktor Primorskega dnevnika Bojan Brezigar, znan po svoji zmernosti in prilagodljivosti. 

 

 
Fidel sul terremoto di Haiti PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Četrtek, 21 Januar 2010 10:59

La lezione di Haiti

Le riflessioni del compagno Fidel

Due giorni fa, circa alle sei del pomeriggio, ora di Cuba, quando era già notte in Haiti, per via della sua ubicazione geografica, le emittenti televisive hanno cominciato a diffondere le notizie del violento terremoto, con potenza 7.3 gradi della scala Richter, che ha severamente colpito Puerto Príncipe.

Il fenomeno sismico si è originato in una faglia tettonica nel mare, a soli 15 chilometri dalla capitale haitiana, una città dove l’80% della popolazione vive in case precarie, costruite con fango e mattoni.

Le notizie sono continuate quasi senza interruzione per ore. Non c’erano immagini, ma si affermava che molti edifici pubblici, ospedali, scuole e installazioni, costruiti più solidamente, erano crollati.

 
Prvi koraki Zveze levice PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Petek, 18 December 2009 17:22

   Tisto soboto, ko je milijon mladih po rimskih ulicah demonstriralo proti politiki Berlusconijeve vlade, se je v teatru Brancaccio zbralo nekaj tisoč predstavnikov opredeljene levice - komunistov obeh strank, levih socialistov Cesara Salvija ingibanja Delo in solidarnost sindikalista Patte.

Tudi formalno so ustanovili federativno Zvezo levice, ki se bo v približno enem letu dni preoblikovala v pravi politični osebek. Že sedaj bo nosilka glavnih političnih pobud levičarskih sil, ki stremijo po alternativi sedanji prevratniški desnici in plehkemu, jecljajočemu reformizmu tistih, ki se sami imenujejo "democrats". 

Zveza levice se zavzema za alternativo desnici in noče dogovarjanja z njo ali iskanja kompromisov o spremembah ustavnega reda, kot pridigajo D'Alema in njegovi. 

Ne podpiramo nasilja, pač pa zagovarjamo razredni boj in odločno nastopanje študentov in mladine. 

Rimska skupščina je pokazala tudi razlike med nami. In jih ne smemo skrivati. Diliberto hoče združitev obeh komunističnih partij, Ferreru se zdi predlog preuranjen. Kdo ima prav, bo povedal razvoj dogodkov. 

Zveza levice je za dialog z vsemi silami, ki branijo ustavni red, ni pa podrejena nikomur. V tem se razlikuje z Vendolovo skupino Levica, ekologija in svoboda, ki - med drugim - na levi ločuje med komunisti in nekomunisti. Sama se kajpak opredeljuje za nekomuniste in s komunisti noče sodelovati. 

Zveza levice je nastala tudi v Furlaniji Julijski krajini. Zbrali smo se na videmskem gradu. Odslej bo v naši deželi in v pokrajinah delovala mreža koordinacijskih odborov ZL. 

 
S križi do belega božiča PDF natisni E-pošta
Prispeval Karlo Černic   
Ponedeljek, 23 November 2009 19:11
3. novembra je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasburgu razsodilo, da izpostavljanje razpela v učilnicah naše republike favorizira katoliško vero, onemogoča vzgojni pluralizem in diskriminira učence drugih ver in nevernike; italijanska vlada je bila obsojena tudi na globo 5.000 evrov. Postopek je sprožila Soile Lautsi z zahtevo, da odstranijo razpelo iz učilnice njenega sina, ker da »krši načela laičnosti in večkulturnosti«, in ne ker bi bilo žaljivo, kot so nekateri iz nevednosti ali zlonamernosti pisali.
   Bolj kot razsodba, ki je izraz zdrave pameti, so zgovorni ugovori italijanske vlade, za katero naj bi bilo razpelo nosilec tudi drugih kulturnih občeveljavnih vrednot in celo, da »bi ga lahko dojemali kot ne-verski simbol«, predvsem pa, da »je njegova prisotnost ali odsotnost v šolskih učilnicah odvisna od politike in jo torej narekujejo kriteriji oportunosti«. Zgovorni pa so predvsem zato, ker kljub zamotani spremembi konkordata iz l. 1984, ostaja zacementirana zapreka 7. in 8. clena naše ustave, ki ne dovoljujeta jasnega in dokončnega tolmačenja stopnje laičnosti naše republike, laičnosti, ki jo vselej določa politicna oportunost. 
 
<< Začetek < Prejšnja 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Naslednja > Konec >>

Išči na spletu Iskraonline.eu