00:14:29

Pasica

Spoznanja z zamikom (vedno aktualno)

  Aldo Rupel Prvi dve desetletji po vojni sem doživljal dogajanja okrog partizanskega upora kot nekaj samoumevnega, kar je bilo v naravi stvari in usodno določenega. Prevladovala so dogajanja, ljudje so bili zame kot množica, ki deluje sam...

Menjajo bukal, toda ...

    Naši stari so radi govorili: „Bukal so menjali, dreka pa ne.“ Nekaj podobnega se dogaja zdaj, ko je propadlo zavezništvo med kvalunkvističnim gibanjem 5 zvezd (črički) in Salvinijevo Ligo, ki se kaže čedalje bolj avtoritarno i...

Zdaj nas deli tudi zastava

  Vladni komisasr in tržaški prefekt Valenti je v pismu predsedniku deželne vlade Fedrigi napisal, da se mu zdi sporno, da Slovenci v Italiji uporabljajo zastavo Republike Slovenije kot svojo. Iz vrst manjšine so prišli različni komentarj...

Kakor kraške ponikalnice: Usoda levice v Grčiji, Italiji in Sloveniji

    Grki so šli na volitve. Razpust parlamenta in nove volitve je predlagal sam grški premier Cipras, potem ko je njegova stranka Siriza (Združena radikalna levica) bila poražena na evropskih voltivah. Razlogov za poraz je več in jih p...

Všečkaj nas

Vpisna polaNaši bralci

Prisotni 61 gostov .

Navodila

S klikom na naslov lahko prebereš
članek v celoti, s klikom na rubrike
najdeš seznam člankov

Sledi nam na Facebooku !!

Vsi smo priseljenci !

S priseljenci za svobodo, enakopravnost, enakost! Danes in vedno!

www.primomarzo2010.it
Facebook

Sledi nas na Twitterju

Prva stran
Sporočilo
Nadutež v farmarkah PDF natisni E-pošta
Prispeval Aldo Rupel   
Nedelja, 24 Januar 2010 22:50
Med svojimi večdesetletnimi javno družbenimi dejavnostmi mi je bila ponujena priložnost le trikrat, da srečam italijanske politike iz samega državnega vrha. Ob tisočletnici Gorice so mi dovolili, da sem na pločniku pred goriškim Ljudskim vrtom izročil Rutelliju reprezentančno knjigo o Gorici, ki sem jo uredil po naročilu občinske Konzulte za manjšinska vprašanja. Odtujeno srečanje.
 
Bamboccioni a lavorare! PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Četrtek, 21 Januar 2010 11:56
Si dice: «l’istruzione fa la differenza», perché permette di aumentare sia la produttivita generale che lo stipendio individuale. Quindi, cosa fa questo governo? Permette di trascorrere l’ultimo anno di istruzione obbligatoria (il secondo anno delle superiori, in un percorso regolare) sotto forma di «contratto d’apprendistato». Gli «accordi di Lisbona», nel 2000. avevano fissato l’anno appena iniziato come il traguardo da tagliare per una matura «economia della conoscenza». Ben arrivata, Italia!
 
Salviamo il PC Ceco-moravo! PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Četrtek, 21 Januar 2010 11:46

Il Partito Comunista di Boemia e Moravia (KSCM), terza forza politica della Repubblica Ceca con circa il 15% dei voti, presente nel Parlamento nazionale ed europeo, è da sempre oggetto di violenti attacchi da parte degli organismi di Stato, indirizzati a limitarne e addirittura ad interdirne l’attività politica.

 
Dvojezični napisi: pozno, po malem, previdno, počasi PDF natisni E-pošta
Prispeval Stojan Spetič   
Četrtek, 21 Januar 2010 11:17

     Povejmo iskreno: za pravice Slovencev v Italiji je tekma med časom in prilagajanjem mladih. Primer poitalijančenih priimkov priča o tem, da so se predvsem mlajši naveličali čakati in prosjačiti, zato živijo tako, kot jim je pač dano. 

     Zaščitni zakon za vse manjšine (482/99) je star več kot 10 let, za slovensko pa 9 in se še ne uresničuje v celoti. In res ne moremo trditi, da je ves ta čas vladala desnica! 

      Motor izvajanja naših narodnostnih pravic naj bi bil "paritetni odbor", ki mu predseduje nekdanji nabrežinski župan, deželni svetnik SSk in dolgoletni direktor Primorskega dnevnika Bojan Brezigar, znan po svoji zmernosti in prilagodljivosti. 

 

 
Fidel sul terremoto di Haiti PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Četrtek, 21 Januar 2010 10:59

La lezione di Haiti

Le riflessioni del compagno Fidel

Due giorni fa, circa alle sei del pomeriggio, ora di Cuba, quando era già notte in Haiti, per via della sua ubicazione geografica, le emittenti televisive hanno cominciato a diffondere le notizie del violento terremoto, con potenza 7.3 gradi della scala Richter, che ha severamente colpito Puerto Príncipe.

Il fenomeno sismico si è originato in una faglia tettonica nel mare, a soli 15 chilometri dalla capitale haitiana, una città dove l’80% della popolazione vive in case precarie, costruite con fango e mattoni.

Le notizie sono continuate quasi senza interruzione per ore. Non c’erano immagini, ma si affermava che molti edifici pubblici, ospedali, scuole e installazioni, costruiti più solidamente, erano crollati.

 
Prvi koraki Zveze levice PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Petek, 18 December 2009 17:22

   Tisto soboto, ko je milijon mladih po rimskih ulicah demonstriralo proti politiki Berlusconijeve vlade, se je v teatru Brancaccio zbralo nekaj tisoč predstavnikov opredeljene levice - komunistov obeh strank, levih socialistov Cesara Salvija ingibanja Delo in solidarnost sindikalista Patte.

Tudi formalno so ustanovili federativno Zvezo levice, ki se bo v približno enem letu dni preoblikovala v pravi politični osebek. Že sedaj bo nosilka glavnih političnih pobud levičarskih sil, ki stremijo po alternativi sedanji prevratniški desnici in plehkemu, jecljajočemu reformizmu tistih, ki se sami imenujejo "democrats". 

Zveza levice se zavzema za alternativo desnici in noče dogovarjanja z njo ali iskanja kompromisov o spremembah ustavnega reda, kot pridigajo D'Alema in njegovi. 

Ne podpiramo nasilja, pač pa zagovarjamo razredni boj in odločno nastopanje študentov in mladine. 

Rimska skupščina je pokazala tudi razlike med nami. In jih ne smemo skrivati. Diliberto hoče združitev obeh komunističnih partij, Ferreru se zdi predlog preuranjen. Kdo ima prav, bo povedal razvoj dogodkov. 

Zveza levice je za dialog z vsemi silami, ki branijo ustavni red, ni pa podrejena nikomur. V tem se razlikuje z Vendolovo skupino Levica, ekologija in svoboda, ki - med drugim - na levi ločuje med komunisti in nekomunisti. Sama se kajpak opredeljuje za nekomuniste in s komunisti noče sodelovati. 

Zveza levice je nastala tudi v Furlaniji Julijski krajini. Zbrali smo se na videmskem gradu. Odslej bo v naši deželi in v pokrajinah delovala mreža koordinacijskih odborov ZL. 

 
S križi do belega božiča PDF natisni E-pošta
Prispeval Karlo Černic   
Ponedeljek, 23 November 2009 19:11
3. novembra je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasburgu razsodilo, da izpostavljanje razpela v učilnicah naše republike favorizira katoliško vero, onemogoča vzgojni pluralizem in diskriminira učence drugih ver in nevernike; italijanska vlada je bila obsojena tudi na globo 5.000 evrov. Postopek je sprožila Soile Lautsi z zahtevo, da odstranijo razpelo iz učilnice njenega sina, ker da »krši načela laičnosti in večkulturnosti«, in ne ker bi bilo žaljivo, kot so nekateri iz nevednosti ali zlonamernosti pisali.
   Bolj kot razsodba, ki je izraz zdrave pameti, so zgovorni ugovori italijanske vlade, za katero naj bi bilo razpelo nosilec tudi drugih kulturnih občeveljavnih vrednot in celo, da »bi ga lahko dojemali kot ne-verski simbol«, predvsem pa, da »je njegova prisotnost ali odsotnost v šolskih učilnicah odvisna od politike in jo torej narekujejo kriteriji oportunosti«. Zgovorni pa so predvsem zato, ker kljub zamotani spremembi konkordata iz l. 1984, ostaja zacementirana zapreka 7. in 8. clena naše ustave, ki ne dovoljujeta jasnega in dokončnega tolmačenja stopnje laičnosti naše republike, laičnosti, ki jo vselej določa politicna oportunost. 
 
Zakaj je morala umreti Emanuela Orlandi? Kaj imata pri tem Vatikan in Solidarnosc PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Petek, 20 November 2009 15:02

Te dni prihajajo na dan podrobnosti o umoru mladoletne Emanuele Orlandi, hčerke vatikanskega uradnika, ki jo je - sedaj nto vemo - ugrabila tolpa zločincev iz Magliane, rimske četrti nasprotu EUR. 
Emanuelo Orlandi so ugrabili kmalu po atentatu na papeža Karola Wojtilo, ko je nanj streljal turški terorist Ali Agca. Tedaj so pod taktirko ameriške novinarke Claire Sterling in agencije CIA začeli dvigati dimne zavese, da bi zakrili prave okoliščine atentata, ki je prej podoben mafijskemu opozorilu kot poskusu umora. 

 
skupaj naprej PDF natisni E-pošta
Prispeval Stojan Spetič   
Petek, 20 November 2009 15:23
federazione della sinistra

V soboto, 28. novembra, ob 15 uri bo na videmskem gradu (dvorana furlanskega parlamenta) ustanovna skupščina 

ZVEZE LEVICE (FEDERAZIONE DELLA SINISTRA) V FURLANIJI JULIJSKI KRAJINI. Ustanovni člani so SKP (Stranka komunistične prenove), SIK (Stranka italijanskih in slovenskih komunistov), Gibanje Socializem 2000 in skupina "Delo - solidarnost".

ZVEZA LEVICE  združuje levičarske, antikapitalistične sile, ki stopajo na pot politične enotnosti. K razpravi se lahko prijavijo vsi, ki to želijo. 

V ospredju bodo programske smernice, Manifest levice in priprava na skorajšnjo demonstracijo proti Berlusconijevi vladi 5.decembra. 

 
Žareča krogla nad Trstom (znanstvena fantastika?) PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Sreda, 18 November 2009 19:43


Manjša skupina afganskih talibov se je prikradla do miljskih hribov. Prišli so iz Bosne, kjer so se pod vodstvom Osame Bin Ladna borili proti Srbom in Hrvatom. To je bilo pred 15 leti, potem jih je CIA preusmerila na Kosovo, da so organizirali UCK. Odtlej delajo sami zase. 

Nad MIljami jih je čakal avto, v katerem je bila skrita prenosna raketa Stinger. Lahko si jo daš na rame in izstreliš proti cilju, ki je oddaljen par kilometrov.

 

 
NO BERLUSCONI DAY 5.DECEMBRA V RIMU PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Sreda, 18 November 2009 19:09


Na pobudo javnosti, ki se izraža v internetnem omrežju, bo v soboto
5. decembra v Rimu demonstracija proti Berlusconijevi vladi in njeni politiki.
    Udeleženci demonstracije se bodo glasno izrekli proti poskusom desnice, da spremeni ustavni red in uvede v Italiji predsedniški režim, tako rekoč brez parlamenta, podredi sodstvo, disciplinira sindikate, šibi kulturo in šolstvo.
    Nedopustno je, kar počenja Berlusconijeva vlada. Z zaupnico je vsilila Italiji celo privatizacijo pitne vode!

 
<< Začetek < Prejšnja 91 92 Naslednja > Konec >>

Išči na spletu Iskraonline.eu