11:10:52

Všečkaj nas

Sledi nas na Twitterju

Prva stran
Sporočilo
Kongres obnovljene KPI za široko fronto levih sil PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Torek, 10 Julij 2018 15:01

Risultati immagini per congresso PCI Orvieto

 

Minuli konec tedna je v Orvietu, utrjenem mestu nad domovino izumrlih Etruščanov, potekal prvi redni kongres obnovljene KPI. Kajti ustanovna skupščina, na kateri se je več skupin komunistov združilo v skupno stranko in obnovilo njeno slavno ime z željo, da bi potrdili cilj ponovne obnove učinkovite komunistične stranke v državi in na mednarodni areni. Po treh dneh razrave so delegati potrdili glavnega tajnika Maura Alboresija, bivšega kovinarskega sindikalista iz Bologne.

 

 

Poseben poudarek so kongresu dali domači in tuji gostje. Izmed domačih velja omeniti predstavnike vsaj treh različnih komunističnih organizacij (SKP-EL, Rizzove stranke in Mreže komunistov), sindikata USB, Socialističnega preporoda itd.

O internacionalistični povezanosti KPI priča udeležba številnih tujih delegacij, od Kitajcev, Vietnamcev in severnih Korejcev do Venezuele, Kube, Portugalske, Cipra, Francije, Slonokoščene obale, Bolgarije, Češko-Moravske, Rusije in Slovenije. Levico je zastopal Darijan Volk iz Nove Gorice.

Razprava o trenutnem političnem trenutku je poudarila nujnost odločne opozicije črno-žolti vladi Salvinija in Di Maia, ki je sicer zbrala veliko glasov tudi med delovnimi ljudmi, a se že udinja zahodnemu imperializmu in finančnemu kapitalu, paktu NATO in EU.

Dokaj živahna je bila diskusija o odnosu do evropskih povezav. Prevladalo je spoznanje, da je EU kletka finančnega kapitala, ki se redi na revščini delavcev in mladine, da bi zaščitila bogate sloje pred posledicami desetletne krize kapitaističnega sistema. Naloga komunistov je, menijo delegati, da se zoperstavijo taki EU in ob spoznanju, da je ni mogoče spremeniti, delajo za njeno razbitje ter novo povezanost od Atlantika do Urala, predvsem pa med podobnimi sredozemskimi narodi.

KPI je sodelovala na marčnih volitah v okviru zavezništva Oblast ljudstvu, ki pa ni rodila pozitivnih rezultatov. Zdaj bi nekateri to listo spremenili kar v stranko. KPI se s tem ne strinja in torej ne bo sodelovala pri oblikovanju nove stranke na levici. Je pa pripravljena z njo sodelovati, če bo potreba in nujnost, vendar ne za ceno lastne samostojnosti. Usmeritev KPI je k oblikovanju široke fronte levih sil na temelju programskega soočenja in enakopravnosti.

Na koncu kongresa so delegati izvolili stočlanski CK, v katerem bosta našo deželo zastopala odv. Ottavio Romano in sen. Stojan Spetič.

 

LAST_UPDATED2
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Išči na spletu Iskraonline.eu

feed-image Feed Entries