01:14:38

Všečkaj nas

Sledi nas na Twitterju

Prva stran
Sporočilo
Močna uveljavitev komunistov na upravnih volitvah v Rusiji PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Petek, 21 September 2018 09:54

Risultati immagini per comunisti in russia

Kako daleč je Vladivostok? V glavnem mestu Primorja, ruske dežele, ki meri za štiri Italije, so razveljavili upravne volitve zaradi pretiranih goljufij vladne stranke Edinaja Rossija (Enotna Rusija) predsednika Vladimirja Putina.

 


 

Tokrat je ljudem prekipelo in so šli na ulice zahtevat poštene volitve.

 

Kaj se je pravzaprav zgodilo? Prvo nedeljo v septembru so v 80 okrožjih in deželah bila upravne volitve. V bistvu so ljudje volili deželne svete, ki imajo zakonodajno oblast na lokalni ravni. Veliko dežel je samostojnih zaradu tega, ker tam živijo neruske narodnosti, kot so Burjati, Kahazi, Udmurti itd. Poleg deželnih svetov so volili guvernerje in nadomestne poslance v Dumi.

Rezultat je bil domala povsod jasen: Putinova stranka močno izgublja, narašča pa Komunistična partija ruske federacije, ki je Enotno Rusijo marsikje dohitela ali prehitela. Naprimer v Orelu, Togliattiju, Velikem Novgorodu, Uljanovsku, Novosibirsku, Irkutsku itd. Domala povsod bodo komunisti imeli većino v deželnih svetih in tudi nekaj guvernerjev.

Tudi v Primorju so komunisti prehiteli Putinovega kandidata, ki je bil prejšnji guverner Taraškov. Vendar pa komunistični kandidat Andrej Iščenko ni dobil absolutne večine in je bil potreben drugi krog. Prejšnjo nedeljo je v balotaži nepričakovano zmagal Taraškov, a je pri tem prišlo do obsežnih poneverb. V okraju pri Ussuriju je naprimer izginilo 24 tisoč glasovnic... Ljudje v Vladivostoku so šli na ulice in protestirali. Zahtevali so preverjanje rezultata. Predsednik KPRF G.A. Zjuganov pa je naslovil na Putina poziv, naj se volitve ponovijo. Res se je Putin odzval in izjavil, da ga ne zanima izvolitev svojega kandidata, pač pa poštenost volitev. Taraškov je razumel namig in umaknil svojo kandidaturo, medtem ko je osrednja volilna komisija razveljavila volitve v Primorju. Razpisane bodo do decembra in skoraj govoto je, da bodo komunisti slavili zasluženo zmago.

Na splošno komunisti zmagujejo, ker so preko poletja vodili skupaj s sindikati bitko proti predlogu reforme pokojninskega sistema, ki je za las podoben našemu „zakonu Fornero“, ki je močno zvišal starost upokojitve in okrnil iz sovjetskih časov podedovanih pravic žensk in mater.

Odpor in manifestacije po vsej Rusiji so bili tako zaznavni, da je Putin bil prisiljen pozvati vlado svojega pristaša Medvedjeva, naj predlog spremeni in izboljša, vendar to ni dovolj. Komunisti so zato za 22.september sklicali v Moskvi osrednjo protestno manifestacijo.

Za te volitve je značilno, da so bile domala povsod predstavljene liste „fake KP“, s srpom in kladivom, da bi le odvzeli ruski klomunistični partiji nekaj odstotkov, a ljudje na te limanice niso nasedli.

 

LAST_UPDATED2
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Išči na spletu Iskraonline.eu

feed-image Feed Entries