11:16:51

Všečkaj nas

Sledi nas na Twitterju

Prva stran
Sporočilo
Smrt policistov v Trstu: sožalje ne zadostuje! PDF natisni E-pošta
Prispeval Redakcija   
Petek, 04 Oktober 2019 22:51

Rezultat iskanja slik za agenti uccisi a trieste

Tržaški konec tedna je zaznamovala tragična smrt dveh policistov v prostorih Kvesture. Padla sta pod streli neprisebnega roparja, doma iz Dominikanske republike, ki je enemu izmed agentov spretno odvzel pištolo. Nekaj oseb je bilo tudi lažje ranjenih.

 

 

 

Dogodek je izzval val reakcij. Župan je odredil enodnevno žalovanje, v Trst sta prispela notranja ministrica in šef policije. V soboto, na dan mestnega žalovanja, je potekala tisočglava tiha baklada pred Kvesturo.

Na družbenih omrežjih se medtem množijo tudi jezne reakcije meščanov, ki zahtevajo smrtno kazen, linč in kazenske ekspedicije proti tujcem, čeprav je krivec prišel v Italijo z letalom in imel dovoljenje za bivanje.

Ko bo minil prvi val ogorčenja in žalovanja bo vsekakor potrebno, da stroga notranja ali sodna preiskava ugotovi, ali je šlo tudi za malomarnost, oziroma slabo strokovno pripravljenost in organizacijo varnosti znotraj sedeža policijske uprave. Kajti nedopustno je, da se v prostoru, kjer mrgoli policistov, priprti osumljenec spozabi, odzame orožje enemu ali celo dvema agentoma in jih pobije.

Fanta sta bila reveža z Juga, ki sta oblekla uniformo kakor tisoči njihovih rojakov, da bi lahko preživljala svoje družino. Njim gre naša solidarnost in sožalje, vendar ne moremo mimo problema organizacije sil javnega reda, ki so vedno učinkovite, ko pretepajo delavce in protestnike na ulicah, so pa nebogljene v boju s kriminalom. Ne samo mafijo, tudi z osamljenimi zlikovci. Parlament je pod taktirko Lige sprejel dva odloka o varnosti, ki kaznujeta reševanje brodolomcev in sindikalne proteste, policiji pa ne dajejo ne sredstev, niti ustrezne varnosti. Organik policije je za eno petino premajhen.

Bo kdo odgovarjal za vse to? Kdaj bodo policisti imeli zadostno strokovno pripravljenost, boljše plače, urjenje in tako organizacijo dela, da bo zagotovljena v mejah možnosti tudi njihova osebna varnost?

Prej ali slej se bo moralo javno mnenje vprašati, ali je kdo za vse to odgovoren, tam na vrhu.

Reakcija javnosti je občutena, vendar bi bilo prav, da se okliče žalovanje tudi, ko na delovnem mestu v luki ali jeklarni delavec izgubi življenje. Četudi ne nosi uniforme.

LAST_UPDATED2
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Išči na spletu Iskraonline.eu

feed-image Feed Entries