Soška regata

Če gre za 25-letnico neke prireditve, ki je nosila in nosi v sebi prvine povezovanja, brisanje meje in prisotnosti na določenem območju – v tem primeru celo na Soči, potem sodi novica in kronika tudi na ISKRO, čeprav je govor o športno rekreacijskem prazniku, ki se vije od Solkana do Podgore.
rafting soca isonzoPobuda je pred petindvajsetimi leti nastala zaradi ohranjanja Soče pod Gorico takšne, kakršna pač je vse povojno obdobje, ne da bi ji dodajali kakšnih jezov, ki naj bi jih celo financirali z osimskim nenamenskim denarjem. Septembrski spust v okviru novogoriškega občinskega praznika ni zmanjkal niti enkrat, je pa bil dvakrat preložen za dva tedna zaradi izredno visokega vodostaja.

Letos se je Soške regate udeležilo 305 veslačev (rekordno število je sicer 317), ki so se vozili na kajakih in gumenjakih – na slednjih jih je bilo mnogo več, saj ne zahtevajo izrednih tehničnih veščin. Zlasti prva dva kilometra, ko so vsi udeleženci in udeleženke še strnjeno na vodi, je pogled na živopisno mravljišče s čudovitega Solkanskega železniškega mostu in iz tistega novega, ki pelje v Brda, veličasten.

Prireditelja sta vsa ta leta dva kluba: iz Gorice Kajak klub Šilec, iz Nove Gorice pa Kajak klub Soške elektrarne. Zgodovinsko vzeto je Soška regata tretja varianta tistih pobud, ki so pred tridesetimi in več leti imele namen brisanja meje: Pohod prijateljstva skozi obe obmejni mesti in Kolesarjenje prijateljstva na širšem goriškem območju. Prvi je trajal 15 let, drugo je trajalo 17 let, regata pa traja 25 let.{jcomments off}