V Latinski Ameriki levica zmaguje

 Moč naprednih sil v Latinski Ameriki narašča. V Braziliji so imeli predsedniške volitve. Najbolj se je približala zmagi bivša gverilka Dilma Roussef, ki je kandidatka Lulove delavske stranke. Zbrala je slabih 50% glasov. Njen tekmec, socialdemokrat¸Serra je zbral kakih 34% glasov, kandidat Zelenih pa ostalo. Javno mnenje ji pripisuje gotovo zmago v balotaži.

{jcomments on}

 

V Venezueli pa je ponovno zmagala socialistična stranka predsednika Chaveza, ki je zbrala 60% glasov, kar pomeni, da lahko vlada z gotovostjo, za ustavne spremembe pa bo potrebovala dogovor z opozicijo. To dokazuje tudi, da so lažne trditve zahodnih občil, češ da je Chavez diktator in podobno. Dejstvo je, da latinskoameriška levica spoštuje pravila demokracije, tudi tedaj, ko jo nasprotniki ogrožajo z nedemokratičnimi metodami in zunanjo podporo. 

S tem v zvezi je Paolo Ferreo v imenu Zveze levice podčrtal, da se v Latinski Ameriki nadaljuje demokratična in protiliberistična revolucija, ki je v teh letih spremenila obličje celega kontinenta. Prav prekinitev z neoliberističnimi politikami na celini prinaša blagostanje in druge ugodnosti revnim slojem, saj omogoča boj proti analfabetizmu, ustvarja temelje javne zdravstvene oskrbe, udejanja preporazdelitev dohodkov. Latinskoameriška levica je demokratično, s soglasjem ljudstva, onemogočial izkoriščanje surovin v korist multinacionalk. Obnovljeni so pogoji za družbene spremembe, ki jih upravičeno imenujejo socializem XXI stoletja.

 

“Festeggiamo la vittoria elettorale del Partito Socialista Unido di Chavez in Venezuela”. E’ quanto afferma in una nota il segretario nazionale del Prc/Federazione della Sinistra, Paolo Ferrero. “In America Latina continua così la rivoluzione democratica e antiliberista che in questi anni ha cambiato il volto di quel continente – osserva Ferrero – La rottura con le politiche neoliberiste attuate quasi in tutto il continente ha portato grandi vantaggi agli strati popolari più poveri, combattendo l’analfabetismo, con l’assistenza sanitaria di base, con la redistribuzione del reddito. La sinistra latinoamericana ha democraticamente e con il consenso popolare impedito lo sfruttamento delle materie prime a solo vantaggio delle multinazionali e ha ricostruito una prospettiva di cambiamento sociale che viene giustamente chiamata Socialismo del XXI secolo”.