Mario Fantini – Sasso in Franco Bettiol: V središču zanimanja

Kulturno združenje Obiettivi comuni je v Gradišču (ob Soči) prejšnji četrtek priredilo pod pokroviteljstvom občinske upravo javno manifestacijo. Predsednik združenja Luciano Candussio je na kratko je pojasnil, zakaj so se v društvu odločili, da posvetijo srečanje dvema sicer zelo različnima osebama, a z veliko skupno značilnostjo: oba sta bila protifašista in sta se zavzemala za demokratično povojno Italijo. Bettiol je bil ugleden član posoške Krščanske demokracije, pravnik penalist, univerzitetni profesor v Trstu in Padovi in kasneje senator. Fantini, z bojnim imenom Sasso, je bil ladjedelniški delavec, partijec, ustanovitelj prve večje garibaldinske enote v Brdih in nato komandant divizije Garibaldi Natisone.

Župan Tommasini je med pozdravom pohvalil pobudo novega združenja, ki ima že v naslovu napisano svojo osnovno programsko točko. Dejal je, da sta Gradišče in širše območje ponosna na dva navedena človeška lika, zato bo občinska uprava poskrbela, da se vsakemu posebej posveti ulica, trg ali park.

Odvetnik Nereo Battello se je Bettiolu, rojenemu leta 1907, posvetil z daljšim posegom, v katerem je izpostavil njegove raziskovalne napore na področju kazenskega prava, odlično poznavanje nemškega jezika in posledično nemškega prava, ki se je pod nacizmom začelo preurejati, a s čimer se ni strinjal. Nasprotoval je tudi tistemu delu italijanske Ustave, kjer je zapisano, naj bodo kazni predvsem ‘vzgojne’. Zastopal je tršo kazensko varianto.

Krminski župan, sicer pa tudi opisovalec odporništva, Luciano Patat je za Fantinija izpostavil predvsem njegovo vedrost v najtežjih trenutkih, vojaško sposobnost in strateško odločitev, da preide divizija Garibaldi Natisone leta 1944 na levi breg Soče in zato pod okrilje IX. Korpusa, ko so Zahodni zavezniki naročali italijanskim partizanom, naj čez zimo gredo raje domov in nadaljujejo odpor naslednjo pomlad (sic!). Mario Fantini Sasso je poveljeval največji partizanski enoti na ravni divizije v Italiji. Po vojni se je dolgo let posvetil sestavljanju seznama z vsemi podatki o okrog 5.000 soborcih. (a.r.)