Pred upravnimi volitvami v naših krajih

    V teku so priprave na upravne volitve v naših krajih. Na Tržaškem bomo volili pokrajinski svet, občinski svet in župana v Trstu, Miljah in Nabrežini, če bi slučajno Ret postal predsednik pokrajinske uprave.

{jcomments on}

    V Trstu in Miljah ni problemov v levosredinski koaliciji. Kandidata sta dosedanji župan Nerio Nesladek in, po izidu primarnih volitev, Roberto Cosolini v Trstu. Za pokrajino je bila potrjena Maria Teresa Bassa Poropat.
    Na levici se Federacija levice pripravlja na volilni krst. V Miljah in tržaških okrožjih, kjer je volilni prag zelo visok, bi bila smotrna čim večja enotnost. Nič hudega ne bi bilo, če bi se v volilnem kartelu povezale Federacija levice (SKP in SIK), Levica, ekologija in svoboda, Italija vrednot in zeleni, da bi tako iztržile najboljši rezultat in torej vpliv v bodočih upravah. V ta namen bo FL v kratkem predlagala skupno srečanje.
    Odprto je vprašanje nekdanje liste Illyjevih “občanov za predsednika”, ki so medtem izpareli.Se boldo priključili Demokratom ali nastopili samostojno? Gre tudi za osebnosti, kot je Bassa Poropat ali občinski svetovalec De Carli.
    Kar je logično, še ni povsod sprejeto. Na Goriškem se naprimer dogajajo zanimive stvari. Za pokrajino je kandidat dosedanji predsednik Gherghetta, z njim sodeluje vsa leva sredina. Na levici se snuje volilni blok, ki bi zajel prav vse.
    Drugače je v Tržiču, kjer je leva sredina izbrala za svojega skupnega kandidata dosedanjo podžupanjo Silvio Altran. Vendar so se iz levosredinske koalicije odtegnili predstavniki Levice, ekologije in svobode, ki bodo nastopili s svojim kandidatom in pa skupina “Kritična levica-združeni komunisti”, ki jo predstavljata bivši pokrajinski svetovalec Alessandro Perrone (ta je polemično zapustil SIK) in Dario Antonaz.
    Ne vemo, koliko glasov bosta odtegnili koaliciji ti dve listi s svojima županskima kandidatoma. Če bi to omogočilo zmago desnice, bi bila za Tržič prava tragedija.