Prvomajski praznik na Opčinah pri Trstu

Prvomajski praznik ima pri nas dvojni pomen. Je mednarodni dan dela in hkrati obletnica osvoboditve Trsta izpod nacifašističnega jarma. Prav na ta dan so namreč mesto vkorakale jugoslovanske partizanske enote in pomagale tržaškim delavcem in upornikom očistiti mesto črne nesnage.

 

Kakor vsako leto bomo Prvi maj počastili s povorko po mestnih ulicah. Vzdušje bo polemično, saj bo demonstracija na predvečer splošne stavke, ki jo je oklicala CGIL sama, proti stališčem CISL in UIL, ki zadnje čase igrajo vlogo kolaborantov velekapitala in vlade.

Na predvečer praznika, ko bodo po kraških obronkih goreli kresovi, se prične tudi tradicionalni prvomajski praznik, ki ga prirejajo komunisti. Tokrat pod geslom Zveze (komunistične) levice in skupnega nastopa na volitvah.

V soboto zvečer bo razprava o problemih dela in mladih. Sodelovali bodo tajnik stranke komunistov Oliviero Diliberto, pokrajinski tajnik CGIL Adriano Sincovich ter kandidata za tržaškega župana Roberto Cosolini in za predsednico pokrajine Maria Teresa Bassa Poropat. Isti sobotni večer bodo zaigrali Kraški ovčarji.

Naslednjega dne bosta nastopila Tržaški partizanski zbor Pinko Tomažič in ženski pevski zbor Kombinat s sporedom partizanskih in revolucionarnih pesmi.

V ponedeljek 2.maja bo Trst obiskal tudi vsedržavni tajnik SKP Paolo Ferrero.