Lovec s piščalko iz Hamelina

V daljšem intervjuju za milanski dnevnik Il Corriere della sera je vodja stranke Levica ekologija in svoboda, sicer apulijski deželni predsednik Niki Vendola predlagal združitev SEL in Demokratske stranke v eno samo politično skupino.

 

Pravzaprav bi se – po njegovem – morale združiti DS, SEL in Di Pietrova Italija vrednot. Nova politična skupina naj bi se nato povezala še s sredinsko UDC Pierferdinanda Casinija. (Kot je razumeti, Vendola v koaliciji noče komunistov Zveze levice).

Pravi tudi, da je njegova stranka itak nastala kot »prehodno« gibanje, ki vodi prav tja, k demokratom in reformistom. Zato je pripravljen na novo osmisliti tudi pojme socialne države, ki so bili tradicionalni cilj levice.

Kaj si želi, je Vendola že povedal pred tedni, ko je svoj idealni politični trikotnik opisal tako-le: »Bersani naj bo predsednik vlade, Prodi predsednik republike in jaz (Vendola, op. ured.) pa tajnik Demokratske stranke.«

Vpašati bi se morali, ali se vsi člani SEL strinjajo s svojim voditeljem, ki se včasih vede kakor lovec iz Hammelina, ki je s svojo piščalko zvabil gozdne živalice in jih povedel v propast. Je res njihov cilj vrnitev v vrste demokratske stranke, v katero nekateri niso hoteli, drugi pa so jo bili zapustili? Kaj porečejo, naprimer, »levičarji« iz Doberdoba in Gorice?

{jcomments on}