Šotori sredi Trsta


(foto: Emanuela Renzo)

Na tržaškem Velikem trgu se končuje simbolična zasedba dijakov višjih šol, ki so pred občino in prefekturo postavili šotorišče in zborovali, da bi tako protestirali proti stanju na šolah, iz katerih so bili izgnani, ko so jih hoteli zasesti. To noč, kot vse kaže, bodo šotorišče podrli še preden bi jih pregnala policija. 

{jcomments on}

 

Ta je namreč posegla že prvega novembra, zgodaj zjutraj, a se je nasilju odpovedala, ko so dijaki in starši reagirali nenasilno in se pustili nositi stran. Navsezadnje so policisti slabo plačani in se jim ni dalo. Dogajanje na trgu so ves čas spremljali starši dijakov in drugi občani, ki so bili vsemu priča.

Poleg tega pa so pri silah javnega reda posegli tudi predstavniki levih strank, sindikatov in sam tzržaški župan Cosoilini, ki je tudi sprejel glavne zahteve dijakov. Obljubil je tri delovna in pogajalska omizja, da bi se pogovorili in dogovorili o popravilu šolskih poslopij, prostorih za javno delovanje mladine in plačevanju najnujnejših stoitev in uslug. Večina dijakov je predloge sprejela, razen skupinice starejših skrajnežev, ki jim je itak vseeno, če bi jo mladi skupili na svoji koži. 

Na Velikem trgu bo namreč 4.novemba vojaška paada ob obletnici konca prve svetovne vojne. Istega dne bodo napedne sile in mladinsko gibanje priredili nekaj simboličnih manifestacij v spomin na to svetovno klanje in vsa, ki so še sledila, do zadnjega v Libiji, ne za človeško dostojanstvo, pač pa za nafto in druga naravna bogastva.