Boj tržaških dijakov se nadaljuje


(foto Pecenik)

Po dobrem tednu so dijaki odstranili svoje šotorišče, ki so ga zaradi vojaških ceremonij 4.novembra preselili na borzni trg. V ponedeljek se je po vseh šolah obnovil pouk. Dijaške manifestacije, vključno s cirkuško ironično parado, so se zaključile dostojno in ob splošnem odobravanju javnosti. Očitno to ni vsem po godu. Zavrtelo se je tudi kolesjje represije, zato so na sodišču začeli preiskavo proti mladim, češ da so kršili nekatere zakone…

{jcomments on}

 

Parada klovnov je bila simbolično razmišljanje o vojnah in nasilju, od prve svetovne vojne, ki jo je papež Benedikt XV označil za nepotrebno klanje, tja do zadnje vojne za nafto v Libiji. Ob splošni krizi in pomanjkanju sredstev za šolanje in znanost se mladi sprašujejo, čemu Italija trosi težke milijarde evrov za svoje oboroževanje.  Pri tem so dijaki uživali podporo levih sil, zlasti komunistov obeh strank, povezanih v Zvezi levice. Razglašena nota je bila srdita reakcija župana Cosolinija, ki je zagovarjal vojaške ceremonije in prepoved vstopa na Veliki trg med dviganjem in spuščanjem zastav.

Dijaki so s svojim nastopom dosegli pogajalska omizja na občini, medtem ko je pokrajinska uprava ostala malo ob strani, kljub svojim specifičnim pristojnostim na področju srednjega šolstva. 

Boj mladih se vsekakor nadaljuje v drugačnih pogojih. Vprašati pa se tudi moramo, čemu pasivnost slovenskih dijakov, ki se – razen zelo redkih izjem – dogajanja na Velikem trgu niso udeležili. O pomenu te ločenosti se sprašujejo tudi njihovi italijanski vrstniki.