Izid primarnih volitev v Gorici

V nedeljo so v Gorici potekale primarne volitve. s katerimi je leva sredina izbrala svojega županskega kandidata. Zmagal je predstavnik demokratske stranke Giuseppe Cingolani, zet rajnega senatorja Darka Bratine. 

{jcomments on}

 

 Cingolani je prejel 851 glasov (52%), kandidata Foruma za Goriško in Zveze levice Andrea Bellavite pa 566 (34,7%). Za predstavnika SEL Del Ponteja je glasovalo 117 občanov, kar znaša 7%, medtem ko je kandidata IDV Valentinsiga podprlo 98 občanov (6%). 

Udeležba je po splošnih ocenah dobra, čeprav ne navdušujoča. Temu je najbrž krivo tudi dejstvo, da so bile organizirane nekako na vrat na nos, kakor če bi levi sredini gorelo pod nogami. Cingolani je zmagal, ob večji udeležbi in manjši razpršenosti kandidatur pa bi imel tudi Bellavite več možnosti. V vrstah PD ostaja sicer odprta tudi vloga Roberta Collinija, ki ga (baje) podpira 250 občanov in nekatere vidne osebnosti. 

Gotovo je, da je slaba polovica občanov podprla kandidate, ki so levo od PD. Tudi sicer je manifest za primarne volitve dokaj napeden in koalicija bo morala programske predloge levice upoštevati. Odprto je tudi vprašanje večje strnjenosti levih sil.