Dan žena, dan kovinarjev

mimosa Osmi marec, dan žena. Bile so sufražetke, ki so se borile za volilno pravico za ženske. Zadnja jim je priznala Švica, šele pred nekaj desetletji. Vendar je izvoljenih žensk malo tudi pri nas.

Jih je več v Maroku in nekaterih afriških državah, v Italiji pa so se v parlament prebile na desnici lepotice, na levi pa redke strogo strankarsko opredeljene predstavnice.

{jcomments on}

Bil je feminizem, ki je proglašal osvoboditev ženske vseh spon, danes pa prihaja spet v ospredju socialna neenakopravnost. Tudi pri nas, kjer je še vedno malo žensk na vodilnih položajih v gospodarstvu, pa sploh jih je med zaposlenimi čedalje manj in tudi manj zaslužijo za isto delo. Odkar nas pesti kriza se položaj ženske slabša tudi zato, ker se država odreka nekaterim javnim storitvam in te padejo potem na žensko v družini. Edino v novinarstvu, na radiu in tv, imajo ženske kar lepo vlogo. Loredana je tak primer, Barbara in druge kolegice tudi.

Deveti marec, jutri, bo pomemben za svet dela. Kovinarji FIOM so proglasili, sicer osamljeni, splošno stavko proti razmeram v avtomobilski in ladjedelniški industriji, predvsem pa proti poskusom kratenja pravic, ki so si jih delovni ljudje priborili v desetletnih bojih. Med temi predvsem pravica do svobodne sindikalne organiziranosti in svobodnih volitev sindikalnih predstavnikov v podjetjih. Upravnik Fiata Marchionne je te pravice izničil z izsiljevanjem in referendumom, ki ga je zmagal za las in s pomočjo podrejenega uradništva. Sedaj se noče pokoriti niti sodstvu, ki je odredilo ponovno zaposlitev treh sindikalistov na jugu.

Vendar je jutrišnja manifestacija tudi veliko več kot zgolj sindikalni nastop. Med svoje cilje si je postavila tudi kritiko montijeve vlade in varčevanja na koži revnejših slojev, kakor tudi nasprotovanje pretiranemu razsipavanju javnega denarja, ko gre za hitro železnico v Dolini Susa. Danes policija tepe protestnike tam, jutri bomo na vrsti mi, saj bi hitra železnica uničila Sabliče nad Tržičem in povzročila hude posledice v nabrežinski občini. Pomislimo samo, da bi leta in leta vsak dan po cestah te majhne kraške občine vozilo najmanj 400 tovornjakov z izkopanim materialom. Prah in ropot od jutra do večera. Demonstranti v Rimu realistično pozivajo Montijevo vlado, naj si vzame kratek čas za premislek in dialog s protestniki, predvsem javnimi upravitelji ogrožene doline.

Končno bo jutrišnja manifestacija preizkus enotnosti levih sil, ki so jo podprle, medtem ko se je demokrati uradno ne bodo. No, organizatorji so prepričani, da bo med demonstranti veliko navadnih članov in simpatizerjev te stranke, ki je zadnje čase precej zmedena, o čemer pričajo zanjo negativni rezultati večine primarnih volitev.