V Rusiji spet zmagal Putin. Gospodarske velesile BRIK na pomoč ZDA in EU?

putin volitve 2012
V Rusiji so bile predsedniške volitve. S skoraj dvetretjinsko večino je zmagal Vladimir Putin, ki je en mandat počakal kot premier in svoje mesto prepustil sodelavcu Medvedjevu. Volilci so poleg Putina nagradili še komunista Zjuganova, ki je prejel petino glasov.

{jcomments on}

Mednarodna in domača javnost obtožuje režim poneverjanja volitev in goljufij, vendar se je svet s tem sprijaznil. Domača javnost tudi. Rusi imajo radi samodržce. Ljubili so in še častijo Ivana Groznega, Petra Velikega, celo Stalina, čeprav so vladali s trdo in krvavo roko. Reformatorje in demokrate, kot so bili Stolipin, Hruščev ali Gorbačov, veliko manj cenijo ali skoraj nič. To je treba upoštevati, je del zgodovine.

Obenem pa velja poudariti, da po desetletju pijanega Jelcina, ki je državo razprodal tujcem in raznim mafijam, želijo Rusi spet biti vplivni na svetovnem pozorišču. Putin jim je obljubljal močno državo, novo oborožitev in drzne poteze v mednarodni politiki, od vetov v Združenih narodih glede Sirije in Irana, tja do združevanja v skupini držav z gospodarsko rastjo, ki jih na kratko imenujemo Briks, po kraticah Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska, Južna Afrika. Te države ne poznajo krize, ki pretresa klasični kapitalistični svet in sedaj celo ponujajo finančno pomoč ZDA in EU, a pod pogojem, da spremenijo razmere v svetovnih centrih finančne oblasti, kot so Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka. Tu so sedaj vedrili Američani, Britanci, Francozi in Nemci, sedaj pa želijo prisesti še Rusi, Kitajci in voditelji Latinske Amerike. Saj imajo prav!