Budnost proti strategiji napetosti!

Grozno. Nedopustno. V Brindisiju je v soboto dopoldne pred strokovno šolo Mordillo Falcone eksplodiral peklenski stroj in ubil 18-letno dijakinjo, več drugih pa težko ranil. Po vsej državi se vrstijo protestne manifestacije, na katerih ljudje vzklikajo proti novi strategiji napetosti. V Trstu bo na Velikem trgu pred prefekturo v nedeljo, 20.maja, ob 19. uri.

{jcomments on}

Okoliščine atentata so več ali manj znane. Zgodilo se je nekaj dni po strelu v noge voditelju Ansalda v Genovi in napadih na davkarijo. Ponavlja se scenarij izpred nekaj desetletij, kakor če bi bila ista režija.

Kajti strategija napetosti nastopi takrat, ko želijo skrivne oblasti stabilizirati sistem … z njegovo navidezno destabilizacijo, torej s terorjem. Tako je bilo v sedemdesetih letih in tako je bilo pred dvajsetimi leti, ko je mafija ubila sodnika Falconeja in njegovo ženo, nato pa izvajala atentate pred Galerijo Uffizi v Firencah in nekaterimi cerkvami v Rimu. Vzporedno se je pogajala z oblastmi.

Palermski protimafijski tožilec Antonio Ingroia ugotavlja, koliko je podobnosti s strategijo napetosti leta 1993. Tedaj je bila v teku politična in finančna kriza, imeli smo tehnično vlado, javnost zaradi korupcije ni zaupala več politiki. Atentati so oblast utrdili, rodila se je druga republika, ko so skriti centri oblasti s pomočjo mafije napadli demokratični sistem in mu zožili manevrski prostor.

Sedaj se dogaja nekaj podobnega, saj terorizem kliče represijo in oženje demokracije, kar pomeni zavirati delavske boje.

Ni naključje, da je atentat na dekleta v Brindisiju bil izveden na sam predvečer balotažnih volitev.

Zato komunisti ponavljamo pozive k budnosti. Čuvajmo ustavno demokracijo in ne nasedajmo tistim, ki bodo klicali k disciplini in utišanju konflikta. Montijeva vlada ni naredila ničesar, da bi obrzdala krizo in kriminal, zato naj odide. Nedopustno je, da še deluje koalicija ABC, kakor da se ni nič zgodilo.