V petek splošna stavka v Trstu proti “reformi trga dela” ministrice Fornero

V petek, 22.junija, bo v Trstu in pokrajini splošna stavka, ki jo je oklicala CGIL. Stavkajoči delavci bodo šli po mestnih ulicah v sprevodu, da bi protestirali proti lažireformi delovnega trga, ki jo vsiljujeta premier Monti in hinavsko cmerava ministrica Fornero. Reforma, po kateri zaposleni ne bodo več imeli pravne zaščite, ki jim jo je nudil 18.člen Statuta o pravicah delavcev.

{jcomments on}

Skratka, poslej bomo vsi “prekerni”, se pravi na prepihu. V bistvu bodo vsi, predvsem pa mladi, izpostavljeni izsiljevanju gospodarjev in oblasti, delovne pogodbe bodo vredne manj kot nič. Spremenil se bo sistem in živeli bomo v družbi najbolj divjega kapitalizma, kakršne italijanska ustava pravzaprav ne dopušča. Reforma Monti-Fornero je namreč neustavna, čeprav se tega poslanci PD, PdL in Udc, ki jo podpirajo, ne zavedajo. 

Vsekakor pa reforma ne služi ponovnemu zagonu gospodarstva in investicijam. O reformi je predsedniki industrijalcev Squinzi odkrito dejal, da je “bedastoča” (boiata), medtem ko je sam Monti priznal, da investitorji v Italijo ne prihajajo zaradi mafije in korupcije, pa tudi zaradi neučinkovite in počasne birokracije. Na tem področju pa vlada “strokovnjakov”, ki jo podpira koalicija ABC (Alfano, Bersani, Casini) ni storila ničesar in najbrž tudi ne bo. 

Komunisti Zveze levice so vsekakor sklenili, da dan po odobritvi lažireforme sprožijo zbiranje podpisov za referenduma, ki naj ukinita to reformo Monti-Fornero in obenem tudi 8.člen Berlusconijevega dekreta, ki je že lani dovolil gospodarjem, da se požvižgajo na kolektivne delovne pogodbe.