Tokrat “koristno glasovanje” Slovencem predlaga levica

Med nedavno volilno kampanjo se je veliko pisalo o „koristnem glasovanju“. Vsi vemo, kaj to pomeni. Da pač volilec pomaga drugi stranki, čeprav ni njen pristaš. Običajno stoji za tako odločitvijo želja doseči nek cilj, neko korist.

{jcomments on}

 

Na tokratnih deželnih volitvah je cilj Slovencev, da v čimvečji meri obnovijo svoje predstavništvo, čeprav je bil deželni parlament skrčen za petino svetovalcev, kar škoduje predvsem naši manjšini.

DS in Ssk sta dosegli sporazum, ki bo Igorju Gabrovcu potrdil mesto v deželnem parlamentu na osnovi posebnega zakonskega določila.

Vendar to ni še vse. Slovenci imamo še eno možnost, da pošljemo v deželni parlament vsaj še enega Slovenca. S „koristnim glasom“ za levičarsko listo, ki jo predlagata Stranka komunistične prenove in Stranka italijanskih in slovenskih komunistov.

Kako doseči ta cilj?

Prvi korak je podpis za predstavitev levičarske liste. Deželna volilna zakonodaja je tako restriktivna, da mora celo levica, ki je bila že zastopana v deželnem parlamentu s skupino, ki jo je vodil Igor Kocijančič, zbrati v vsakem volilnem okrožju tisoč podpisov, ker stari simbol Mavrične levice ni več na razpolago. Recimo, da je nekakšen „copyright“. Drugim strankam, ki so že zastopane, tega ni treba. Tako ne zbirajo podpise demokrati, Ljudstvo svobode, Liga, sredinci Udc in tako naprej.

Drugi korak je informacija, da levičarska lista združenih komunistov postavlja na prvi mesti na Tržaškem Iztoka Furlaniča in Vesno Bukavec. Z množično podporo slovenskih volilcev, ki se zavedajo, da v primerjavi z Goriško na Tržaškem le stežka utegne prodreti drug Slovenec, posebno še po znanih sporih glede kandidatur v DS.

Tretji korak je široka podpora levičarski listi, da bo presegla krivični vstopni prag 4% glasov in s tem izvolila svoje predstavnike v deželni parlament.

Četrti korak so preferenčni glasovi, ki odločajo o tem, kdo bo izvoljen. Na levičarski listi je povsem jasno, da imajo slovenski kandidati največ možnosti.

V preteklosti so Slovenci znali inteligentno in koristno usmeriti svoje glasove tako, da smo bili dostojno zastopani in učinkoviti. V eni izmed prejšnjih mandatnih dob celo neponovljivih pet svetovalcev!

Tokrat pa koristno usmerjeni glasovi in preference lahko Slovencem zagotovijo vsaj tri izvoljene svetovalce: enega na Goriškem in dva na Tržaškem.