Tudi DUS proti levici. Priziv še na Državni svet!

Po vratolomni vožnji skozi ledeni obroč, ki je povsem ohromil Trst, je predstavnikom levičarske liste vendar uspelo predložiti Deželnemu upravnemu sodišču pziriv proti krivični izključitvi z deželnih volitev, češ da je manjkal en podpis ob vlaganju list. DUS se je izrekel že danes. Stališče deželnih sodnikov je bilo negativno, kar pomeni, da bomo prisiljeni vložiti priziv na Državni svet.Priziv bo vložen v torek po Veliki noči in razsodba bo znana v nekaj dneh. Vendar je vsa zadeva tveganana, saj bi v tem primeru morali odložiti datum volitev 21 in 22 aprila na drug konec tedna.Zadeva je tembolj kočljiva, ker so v igri ustavne pravice državljanov. Pravice, da podpišejo za svoje liste in da jih najdejo na glasovnici, če je to komu prav ali ne.

Kandidatne liste Levice FJK so v nevarnosti. Pristojni deželni urad je namreč zavrnil kandidatne liste levice, se pravi SIK in SKP, češ da manjka en podpis na izjavi o predložitvi liste in vseh potrebnih podpisov volilcev v Trstu. Šlo je zgolj za formalno napako, ki bi jo lahko zadolženi, deželni tajnik SKP Kristian Franzil, takoj nadoknadil in popravil. Tak je namreč običaj, da funkcionarji, ki odkrijejo napako ali pomanjkljivost, opozorijo stranko in jo prosijo, naj napako popravi. Tokrat pa so ravnali drugače. Kljub temu da so v Trstu zbrali 1300 podpisov (potrebnih je bilo tisoč), v Gorici 1200 in Vidmu 1300, so člani deželne volilne komisije levičarsko listo kratkomalo zavrnili. Svoj sklep so potrdili v petek 22.marca, kljub  ponudbi, da Kristian Franzil podpiše manjkajočo izjavo. 

{jcomments on}

 

Levici ne preostane drugega, kakor da se pritoži pa upravno sodstvo: najprej na deželno upravno sodišče v Trstu in, če bi tudi to zavrnilo priziv, na Državni svet v Rimu. 

Poleg škode, ki jo je utrpela levica, je sklep deželne volilne komisije tudi nevaren za celoten potek volitev. Obstaja namreč precedens v Molizah, kjer so izvolili deželni svet, nekaj let pozneje pa so morali volitve ponoviti prav zaradi podobne izključitve ene izmed list. 

Vprašati bi se morali, komu je levica na poti. In kdo računa, da se bo okoristil s temi glasovi.