Bersani ad acta. Komedija na Kvirinalu se nadaljuje.

Bersaniju, po pričakovanjih, torej ni uspelo najti parlamentarne večine in je vrnil mandat predsedniku republike. Zdrava pamet bi mu morala narekovati drugačno vedenje, toda njegova stranka ga je zavirala na vsakem koraku in ga vnaprej obsodila na propad. Pri tem se je še najbolj okoristil Grillo s svojo navidezno nepopustljivostjo, ki je v resnici šla na roko Berlusconiju in njegovim. Izsiljevanje desnice je šlo tako daleč, da je Berlusconi ponudil Bersaniju podporo v zameno za Kcvirinal! 

{jcomments on}

V nemogočih pogajanjih z Grillovim gibanjem pa je značilno to, da je Bersani ponujal vsebine in programske točke, ki jih decembra ni hotel priznati levici in Ingroievi listi Državljanske revolucije. Zahtevali smo, naj italijanska vlada leve sredine sproži v EU pogajanja o spremembi pretesnih fiskalnih in finančnih pravil, ki so že marsikatero državo spravila na kolena. No, še pred nekaj dnevi je Bersani to točko ponujal Grillu v zameno za nekakšno podporo v parlamentu. Prav tako je ponujal krčenje stroškov za politiko in spremembo volilne zakonodaje. In vendar je Porcellum tisti sistem, ki nje DS in Bersaniju omogočil, da imajo v poslanski zbornici absolutno večino poslancev z manj kot tretjino glasov. 

 In kaj sedaj? Grillo izsiljuje Napolitana, naj imenuje za vlado osebnost, ki mu bo po godu. S kakšno večino v parlamentu ni znano, tudi zato, ker voditelj G5Z govoriči, da lahko o vsem odloča sam parlament. Očitno ne pozna ustave in delitve oblasti. 

Po našem je logično možna samo namenska vlada, ki naj v parlamentu – po izvolitvi novega predsednika republike – spremeni volilni sistem in omogoči nove volitve. Najbrž prihodnjo pomlad, ko bomo itak volili evropski parlament.