Quo vadis, manjšina?

V dnevnem časopisju smo brali o srečanju tržaških parlamentarcev PD z vodstvom SKGZ. Kljub temu, da je šlo za prijateljsko srečanje, pa je poročilo o tem skrajno pomanjkljivo in mestoma protislovno. Senator Russo in poslanka Blažina (spremljal jo je tajnik Semolič) sta se s predsednikom SKGZ Pavšičem, tajnikom Maršičem, Dario Bettocchi in predsednico paritetnega odbora Jole Namor pogovarjala o več temah, od financiranja manjšine in njenega dnevnika do obnove paritetnega odbora in morebitne rrevizije zaščitnega zakona ter volilnih normah.

{jcomments on}

 

O zaključkih pogovora ni nič jasnega, niti o morebitnih rešitvah in načinu, kako naj bi te težke probleme rešili, čeprav so življenskega pomena za našo narodno skupnost.

In vendar bi morali izhajati iz spoznanja, da zadnji predlog stabilizacijskega zakona dejansko potrjuje krčenje sredstev za slovensko manjšino, čeprav s trikom, da daje nekaj več denarja manjšinskim organizacijam, zato pa je okleščena do kosti postavka o dvojezičnem poslovanju javnih uprav. Torej?

Med drugim ima PD, čigar parlamentarca sta bila na srečanju, možnost, da vpliva na deželno guvernerko Serracchianijevo (ki je tudi deželna tajnica PD), naj vendar za božjo voljo podpiše dekret o vidni dvojezičnosti, predvsem kar se tiče koncesijske družbe in storitve. Tondo ga ni podpisal, iz Deborinih uradov pa ni glasu. Torej?

O oblikah financiranja občil še ni iz Rima pomembnih novosti. Torej?

Govor je bil o sklicanju nekakšnega omizja med krovnima organizacijama in vlado. To omizje, ki je bilo porojeno že pod Montijevo vlado, ni obrodilo sadov, sedaj pa ga sploh še niso sklicali. Zanimivo je samo zato, ker v bistvu jemlje pristojnosti paritetnemu odboru, ki je z zakonom določen organ. Omizje pa nima pravnega okvira in se njegova neučinkovitost lahko meri kar z vatli.

Pač pa SKGZ (in SSO, ki ni bila povabljena na srečanje), skrbi čimprejšnja obnova paritetnega odbora. Res je, da so v njem člani, ki na seje ne prihajajo vedno, a jih je zelo malo. Edina, ki je svojega nedejavnega člana zamenjala je Berlusconijeva desnica, PD pa ne ve kaj storiti s svojima predstavnikoma italijanske narodnosti, ki sta baje vrnila strankino izkaznico. Res pa je, da sedi v paritetnem odboru tudi predstavnik komunistov, ki so (zaradi formalne napake) izpadli iz deželnega sveta, njihovi glasovi pa so hočeš nočeš omogočili Debori, da je premagala Tonda s slabima dvema tisočema glasov. Torej?

Paritetni odbor naj bi bil “motor” zaščite, a ves čas nekaj škripa. Sprejema polovične rešitve in “nujne kompromise”, predvsem pa izgublja vlogo sogovornika oblasti. Torej? 

Odprtih vprašanj je cel kup. Naprimer napovedane ustavne reforme, s katerimi bo stanje manjšine še težje. Krčenje števila parlamentarcev ne bo prineslo zajamčenega zastopstva, o tem ni sledu v osnutkih volilne reforme, ki jo pripravlja koalicija PD-PDL. Torej?

Da o prenovi dvojezične šole v Špetru, ustanovitvi dvojezičnih šol v Zahodni Benečiji in Kanalski dolini, za katere so dani vsi pogoji, sploh ne govorimo. Torej?

O vračanju Narodnih domov vemo zelo malo. V Gorici nekaj sob v pritličju Trgovskega doma, v Trstu prav tako nekaj sob v pritličju Narodnega doma, medtem ko stopa vračanje Narodnega doma pri sv.Ivanu že v 59-to leto. Torej?

Glasbeno šolstvo je še vedno ločeno in rpivatno. Slovenske sekcije konzervatorija v Trstu ni in ne bo, izgovor je reforma glasbenega šolstva. To bi resna vlada rešila z dekretom, mar ne? Torej? 

Dvojezični uradi (okenca) v mestih ne delujejo ali nimajo pristojnosti. So bolj “za lepo videt”. In vsi molčijo. Ali skoraj vsi. Torej?