Vnuk “rdečega” krojača župan v New Yorku

New York ima novega župana, Billa de Blasia, ki je vnuk italijanskih priseljencev.Novi župan je v svojem prvem nastopu spregovoril v dveh jezikih: angleščini in španščini. To je za mesto prijetna novost. Poudaril je, da bo skrbel predvsem za „zadnje, ki ne smejo zaostajati“. Kriza je namreč prizadela revne predele velemesta in tu je Di Blasio prejel največ podpore.

{jcomments on) 

Demokratski župan je svojevrstna figura. Poročen s črnopolto ženo Cherlyse ima sina, ki je prav tako črnopolt, a ga je imenoval po italijansko Dante.

Med volilno kampanjo so mu desničarji očitali, da je komunist, ker je medeni mesec preživel na Kubi, ko je to bilo prepovedano državljanom ZDA. Očitali so mu tudi simpatije za sandinistično revolucijo v Nikaragvi, proti kateri je Reagan sprožil zločinske tolpe kontrasov.

Veliko navdušenja je izvolitev Billa de Blasia sprožila v rojstnem mestercu njegovega deda Giovannija, ki se je preselil v Ameriko pred približno sto leti in se preživljal kot krojač. Ded Giovanni je bil znan kot komunist, novi newyorški župan pa je med obiskom mesteca Sant’Agata v južnem Sanniu poudaril, da je nanj zelo ponosen.

Zanimivo bo brati, koliko naših časopisov bo objavilo te nekoliko nenavadne podrobnosti.