Razmišljanja o rdečem oktobru 1917

25, oktobra po julijanskem koledarju, se pravi 7.novembra 1917, je topovska salva s križarke Avrora v Petrogradu dala znak za začetek vstaje, ki je privedla na oblast boljševike in njiovo zamisel o sovjetski republiki delavcev in kmetov. Oktobrska revolucija je razglasila načela samoodločbe narodov, miru brez tajnih dogovorov, zemljo kmetom in tovarne delavcem, elektrifikacijo in oblast sovjetov kot posebno obliko demokracije. Ta načela so, ob vijugasti zgodovinski poti, pripeljala do zmage nad Hitlerjem in osvoboditve Evrope. Z razpadom SZ se ideje revolucije niso izpele, pač pa živijo v drugih oblikah, drugje po svetu.

{jcomments on}

 

Komunisti spet dvigajo glavo tudi v vzhodni Evropi, kriza kapitalizma je taka, da se mladina zaveda, kako je samo socializem pravi odgovor na potrebe človeštva.

V času hladne vojne so evropski kapitalisti iz strahu pred močjo delavskega gibanja in zgledom socializma pristajali na kompromise in pogodbe. Tako je nastal zahodnoevropski model socialne države s široko zaščito delavskih in državljanskih pravic. Razpad SZ, Jugoslavije in drugih socialističnih sistemov, kakor tudi izdajstvo „reformističnih“ voditeljev levice, še posebno v Italiji, so omogočili gospodujočim razredom, da so v krizi, ki je zajela zahodni svet, začeli sistematično rušiti sistem „welfare State“, socialne države, delavcem so začeli nižati pravice, odvzemati pogodbeno moč, državljanom pa možnosti odločanja z uvajanjem avtoritarnih sistemov in spreminjanjem ustav, ki bi to preprečile. Danes poveljuje „trojka“ nedemokratičnih oblasti: evropska banka, komisija in mednarodni denarni sklad. Oni potujejo od države do države in narekujejo reze in odpovedi, kleščenje človeških pravic in demokracije.

Temu se moramo upreti. Zato komunisti še živimo in si bomo prizadevali, da bi naše ideje končno dale konkretne rezultate. Vendar potrebujemo pomoč vseh naprednih ljudi in opredeljenih levičarjev.

Temu so namenjena razmišljanja ob praznikih oktobrske revolucije, ki bodo nocoj v Podlonjerju, jutri na Pončani in v soboto zvečer v Naselju sv.Sergija. Pridite!