PD spet izziva: pri sv.Justu spomenik umiku partizanov iz Trsta

Tržaški občinski odbor je na osnovi resolucije, ki jo je predlagal fašist Bandelli in so zanj glasovali domala vsi, razen komunista Furlaniča, sklenil, da v četrtek 11.junija postavi v Parlu spomina poldrugi meter visok marmornati spomenik, posvečen odhodu jugoslovanskih partizanov iz Trsta, češ da je šele tedaj bilo mesto “zares osvobojeno”, ker so v njem ostale le angloameriške čete. Bandelli se je takoj pohvalil, da je to njegova zmaga. Drugi so poudarili, da sta med zmagovalci tudi Lega nazionale in Unija Istranov. Spomenik bo stal 8 tisoč evrov.

{jcomments on}

 

Zadevo je komentirala pokrajinska tajnica Komunistične stranke Italije:

Cosolinijev občinski odbor vztraja pri svojem. Da bi le sklenil zavezništvo z delom tržaške desnice sprejema kakršno koli potvarjanje zgodovine. Potem pa bo hinavsko nosil vence tudi k partizanskim spomenikom.

Tržaški komunisti pa smo ponosni na etično izročilo borcev „Delavske enotnosti“, ki so bili slikani, ko so korakali pri sv.Jakobu, slovenskih partizanov in tudi tistih pristašev CLN, ki so sklenili, da se jim pridružijo v skupnem boju in so jim na koncu izročili svoje orožje kot potrditev zmage nad nacifašizmom in osvoboditve mesta.

Mnogi med njimi so v povojnih letih sodelovali v sindikalnih in političnih bojih za rešitev tržaškega gospodarstva in za mir in sožitje med narodi. Prav oni so utemeljili demokratični razvoj Trsta.

PS: Zanima nas, kako je o sklepu glasoval slovenski odbornik, sin človeka, ki je osebno sodeloval pri osvobajanju Trsta.

dr. Bruna Zorzini, pokrajinska tajnica KSI