Kdo se boji črnega moža?

 

 

Begunci iz Srednjega vzhoda in afriške obale Sredozemlja postajajo v očeh javnosti eden izmed glavnih problemov naše družbe. Pri tem desnica močno pretirava in računa na nevednost in atavične strahove, ker s tem kuje svoj politični kapital in vzpon na oblast.

{jcomments on}

Pred 90 leti je Hitler bil izvoljen za kanclerja v Nemčiji, ker je v času krize branil pravice delavcev in za vse krivil judovsko ljudstvo. Danes so dežurni krivci za revščino in pomanjkanje tujci, ki so bežali iz vojne in lakote. Naša desnica jih krivi za vse zlo, pozablja pa priznati, da sta vojna in lakota v domovinah beguncev posledica agresivne politike imperializma, ki si lasti energetske vire (nafto, plin, vodo) in vse potrebne surovine, tudi za ceno prikrite podpore morilcem islamskega kalifata in drugim teroristom.

Zato si nalijmo nekaj čistega vina in razkrinkajmo lažnjivce.

Preveč beguncev? V Italijo je prišlo letos stotisoč prebežencev. Kot lani. Nekaj tisoč jih je utonilo v morju. Od teh stotisoč jih je večina ušla preko meje na sever v Nemčijo in skandinavske države. Redki ostajajo pri nas, saj vedo, da ni dela.

Za primerjavo. V Grčijo je letos prispelo 150 tisoč prebežencev. In Grčija je manjša, manj obljudena in revnejša od Italije. V Libanon, ki je majhen kot Ligurija, je iz bližnjih vojnih področij prišel poldrugi milijon beguncev. In Libanon gosti že pol milijona palestinskih pregnancev že pol stoletja.

V Rusiji gostijo dva milijona beguncev iz ukrajinskega Donbasa. No, res, Rusija je velika država in na Donbas pošilja humanitarno pomoč, da tam izstradano prebivalstvo lahko preživi v vojnih razmerah.

Kljub temu pa priznajmo, da ima Italija z begunci težave. Ker EU ne kaže nobene solidarnosti. EU gre skupaj samo takrat, ko v imenu interesov finančnega kapitala in nemškega gospodarstva izsiljuje revnejše, kot so Grki.

Zdaj trepetajo in militarizirajo ozemlje, ker se boje vala beguncev preko Balkana. Vala, ki so ga ustvarile „evropske“ države kot so Bolgarija in Madžarska, ki sta postavili bodečo žico na meje, celo sredi rek. Pa bomo proslavljali padec berlinskega zidu?

V Italiji rasisti tarnajo, češ da begunci stanejo preveč. Celih 35 evrov na dan.

Je to res? Da, res je. Toda večji del pogače pojejo zadruge in italijanska podjetja, ki jim je skrb za begunce donosni posel. Begunci ustvarjajo med Italijani tisoče delovnih mest. Celo hotelirji služijo, čeprav ima Italija na stotine in stotine praznih vojašnic in drugih struktur, kamor bi lahko spravila prosilce za azil med čakanjem na dovoljenje. Čakanje, ki je predolgo zaradi birokratske počasnosti in lenobe. Ali pa tudi zato, da posli na koži beguncev cvetijo in prinašajo dobičke? V primeru rimske mafije smo jasno videli, kdo je pri tem služil: predstavniki PD in fašisti, roko v roki.

Beguncem v resnici dajo žepnino par evrov dnevno, za pijačo ali telefonske klice. In to je tudi vse.

Ali res ni mogoče na drugačen način rešiti problema beguncev? Je res potrebno razmišljati o vojaških ukrepih v Sredozemlju in libijski obali?

Recimo najprej, da bi se val beguncev krepko zmanjšal, če bi se končala vojna proti Siriji. Zakuhali so jo ZDA, EU in NATO, pa ne zato, ker bi bil predsednik Asad krut diktator, pač pa zato, ker so potrebovali prosto pot za nafto in plin iz Iraka in arabskega zaliva v Sredozemlje. In ker je Sirija zaveznica Rusija ter podpira boj Palestincev.

ZDA in NATO so bile že pripravile napad na Sirijo, pred tem so bogato oborožile islamske džihadiste, da so zanetili državljansko vojno. Ustavila sta jih Vatikan in Rusija, Obama se je moral umakniti.

Odtlej Zahod neti državljansko vojno in potihem, preko Turčije, podpira celo koljaše islamskega kalifata. Turčija s podporo NATO (in torej tudi Slovenije in Italije) veselo pobija Kurde, ki so ubranili severne meje Sirije pred islamisti, češ da so „teroristi“. Ko pa so bili Kurdi potrebni jim je celo Italija obljubljala orožje. No, baje je poslala nekaj zarjavelih pušk.

V Libiji je v teku državljanska vojna, ki jo je zakuhal Zahod z napadom na Gadafijev režim z namenom, da si razdelijo naftna polja. Da bi ropanje bilo lažje, so dejansko razdelile Libijo na več državic, vsaka s svojo vlado in vojsko. Pri delitvi in ropanju sodelujejo tudi islamski džihadisti, ki tako financirajo svojo vojsko od Iraka do Tunizije.

Pa se čudimo, da ljudje bežijo pred masakri, kakršne prireja sredi Afrike džihadistična vojska Boko Haram? Mar res verjamete, da je ta vojska nepremagljiva? V nekaj urah bi jo zahodni vojaki lahko uničili, a jim služi, ker drži v šahu srednji del črne celine. Begunci so le kolateralna škoda. Zanje.

Skratka. Prva rešitev problema prebežencev je mir. Toda tega je najtežje doseči, dokler vsi, na Zahodu, mižijo in ne vidijo resnice. Papež Frančišek je to uvidel, da bi ga radi utišali.

Vse te vojne za energetsko premoč na svetu, v okviru splošne konfrontacije Zahoda (ZDA, EU, Japonska, Koreja) z državami BRICS (Rusija, Indija, Kitajska, Južna Afrika, Latinska Amerika) dejansko stanejo veliko več kot omoč migrantom, ki – tega ne pozabimo – bi najraje ostali na svojih domovih in si tam ustvarili boljše življenje.

Dolžnost levičarjev je, da razkrinkamo rasiste in lažnjivce, povemo ljudem resnico o vojnah in beguncih. Tudi zato, ker smo spet pred primerom dvojne mere. Ko so ljudje bežali iz komunističnih držav na Zahod, so jih sprejemali z odprtimi rokami. Zdaj jim služijo kot „rezervna delovna sila“, s katero lahko izsiljujejo delavski razred doma in mu nižajo plače in pravice.

Pa smo spet tam. Levica se mora združiti in dvigniti glavo in svoj glas. Ne samo v imenu solidarnosti s temi reveži, pač pa v interesu lastnih delovnih ljudi, lastnega naroda, ki mu kapitalistične pijavke kvarijo življenje.