Zakaj se v Siriji soočajo Rusija in ZDA?

 Rezultat iskanja slik za siria

 

Rusija je posegla v Siriji na prošnjo zavezniške vlade Bašarja Al Sadata in s svojim letalstvom napada t.im. Islamsko državo. V protinapad je šla tudi sirska vladna vojska, ki jo podpirata tudi libanonski Hezbolah in Iran. Ruski poseg v Siriji glasno obsojajo ZDA in države NATO, ki so želele Sirijo pokoriti in odstaviti Bašarja el Asada. 

{jcomments on}

 

ZDA in Turčija obtožujeta Rusijo, da je napadla tudi enote sirske “opozicije”, ki jih je izvežbala CIA. Med temi enotami so tudi bataljoni Al Kaide, ki so jim ZDA že odpustile za 11.september 2001. Turki pa obtožujejo Rusijo, da vojaško obračunava tudi s protivladnimi enotami in pri tem pozablja, da sama bombardira Kurde, ki so več kot leto dni sami zadrževali pohod islamskega kalifata na Kobane. Dvoličnost pa taka! 

Tudi pri nas se širijo dezinformacije in predvsem klevete na račun režima Al Asada, kar spada v propagandistično shemo, ki je pred tem spremljala že napade na Irak in Libijo. 

Morda je zato prav, da navedemo le nekaj osnovnih podatkov o Siriji, ki so večini bralcev neznani.

      1. Sirija je zgodovinsko odprta k Zahodu kot nobena druga arabska država.

      2. Sirija ima laično ustavo. Islamska šarija je prepovedana.

      3. Do leta 2011, ko se je začelo zahodno vmešavanje, Sirija ni poznala vojne, niti notranjih spopadov. Res pa je, da je Izrael zasedel strateško golansko višavje, s katerega ogroža glavno mesto Damask.

      4. Sirija je edina država, ki je na svoje ozemlje sprejela poldrugi milijon beguncev iz Iraka, ne glede na njihovo versko ali politično prepričanje.

      5. Družina izvoljenega sirskega predsednika Bašara Al Asada pripada alavitski veji šiitskega islama.

      6. Sirija je znana po svoji verski strpnosti. Pet katoliških papežev je bilo Sircev.

      7. Desetina sirskega prebivalstva pripada raznim krščanskim cerkvam, medtem ko je v ostalih arabskih državah komaj 1 odstotek kristjanov.

      8. V Siriji so ženske pravno enakopravne in se jim ni treba pokrivati, ne z ruto, ne s čadorom ali burko.

      9. Sirija je ena izmed redkih držav na svetu, ki je lastnica svojega naftnega bogastva, saj ga ni hotela privatizirati.

      10. Sirska rezerva nafte znaša 2500 milijonov sodov, ki so namenjeni predvsem sirskim javnim podjetjem.

      11. Sirija je edina arabska država, ki ni zadolžena pri Mednarodnemu denarnemu skladu.

Morda ni povsem nepomemben tudi podatek, da je sirski predsednik Al Asad bil izvoljen na rednih volitvah in da vlado v Damasku sestavlja več strank, med katerimi prevladuje sirska socialistična stranka Baas. V vladi sodelujejo tudi komunisti, ki jim je predsednik Asad poveril skrb za socialno državo (ljudska stanovanja, zdravstvo, pokojninsko skrbstvo). 

Rusija ima v sirskih obmorskih mestih Tartus in Latakia vojaška oporišča svoje mornarice, edine v Sredozemlju.