Renzi rešuje zavožene banke srednje Italije (Spomnimo se TKB!)

 

 Rezultat iskanja slik za salvabanche

Renzijeva vlada se je sestala na izredni seji kar v nedeljo, ki je sicer dela prost dan, da sprejme nujni dekret o reševanju četverice deželnih bank (iz Mark, Ferrare, Etrurie in Rietija), ki so zaradi korupcije in raznih nezakonitih dejavnosti ustvarile kar čedno finančno luknjo. Pred tem so banke imele komisarsko upravo.

{jcomments on}

 

Bank ne bodo likvidirali, pač pa dokapitalizirali in tako rešili, čeprav bodo na njihovo mesto prišle štiri „nove“ banke, brez dolgov, saj bo na novo oblikovana „slaba banka“ sprejela nase neizterljive in neplačane dolgove teh bank.

Ker Bruselj ne dovoljuje neposredne dokapitalizacije in reševanja bank, se je Renzijeva vlada odločila, da reševanaje opravi s pomočjo velikih italijanskih banćnih koncernov, katerim vlada daje določene bonitete in jo zato morajo ubogati. To so Intesa, Unicredit in Ubi.

Finančno breme reševanja teh štirih bank bo znašalo skoraj štiri milijarde evrov. V starih italijanskih lirah to znaša 8 tisoč milijard lir.

PS: Za primerjavo. Likvidcija TKB je bila odrejena za „luknjo“, ki je bila najmanj stokrat manjša. Toda šlo je za banko narodne manjšine, ki ni bila po godu niti tedanjim ljubljanskim oblastem. V ta, upamo si reči, umazani posel (ukinitev banke, določene v Londonskem memorandumu), so bile vpletene iste politične sile, ki zdaj podpirajo vlado tajnika PD.

PPSS: Ne boste verjeli, toda podpredsednik banke Etruria je bil do zadnjega Pierluigi Boschi, oče ministrice Marie Elene Boschi…