Portugalska ima levičarsko vlado

 Rezultat iskanja slik za comunisti portoghesi

Končno! Portugalski predsednik republike Cavaco Silva je po 51 dneh oklevanja in slepomišenja bil prisiljen poveriti voditelju socialistov Antoniu Costi mandat za sestavo nove vlade v Lizboni. Vlado, ki jo bodo sestavljali sami socialistični ministri, bodo podprli v parlamentu komunisti, levi blok in zeleni. V njenem dogovorjenem programu so reforme, ki bodo zaščitile delovne ljudi, 35-urni teden za javne uslužbence, odpravo zdravstvenih samoprispevkov, povišanje pokojnin in socialnih blažilcev, konec divjih privatizacij.

{jcomments on}

 

Zadnje volitve na Portugalskem so namreč zabeležile poraz desnosredinske vladajoče koalicije med socialdemokrati in krščanskimi demokrati. Večino je v parlamentu dobila levica, od komunistov in levega bloka do zelenih in socialistov, vendar se predsednik republike ni hotel podrediti volji ljudstva. Skliceval se je na zvestobo NATO in direktivam EU, češ da levica bi ne vodila politike, ki je po godu Bruslju. Mandat je zato poveril predstavniku socialnih demokratov, ki ga je moral vrniti, saj v parlamentu ni imel večine glasov.

Zdaj je na vesti levica. Komunisti so že poudarili, da je dogovorjeni program minimalna rešitev tegob portugalskega ljudstva, zato bo KPP bdela, da se izvede dosledno in takoj.