Zbogom, Menico!

 Risultati immagini per domenico maselli

V starosti 82 let je v toskanski Lucci umrl Domenico Maselli, valdežanski pastor, glavni poročevalec zakona o pravicah manjšin v Italiji in še posebej zakona o pravicah Slovencev v Italiji. Bil je krščanski socialist, izvoljen na listah Oljke.

 

Bil je nežna duša, a odločen v svojih prepričanjih, trmast zagovornik pravic vseh manjšin. Večkrat je poudrjal, da je tudi sam pripadal verski manjšini, ki je bila grozno preganjana. V kraju Guardia Piemontese v Kalabriji, kamor so se valdežani zatekli s severne Italije, je “katoliška” vojska obkolila mestece in odredila, da morajo prebivalci vsak dan izročiti enega svojega prebivalca, ki je bil nato javno usmrčen. Zato mu je bil jasen pojem diskriminacije in pravičnosti. Je pa bil, po sili razmer, tudi pragmatičen realist. Bili so časi dialoga med Violantejem in Finijem, medtem ko so demokristjani združeni v ljudski stranki negativno pogojevali in zavlačevali sprejemanje manjšinske zakonodaje. Potrebni so bili tudi mednarodni pritiski, da se je zadeva premaknila z mrtve točke. 

Menico, kakor so ga klicali najbližji prijatelji, je do zadnjega branil najboljše rešitve, klonil je samo, če je bil k temu prisiljen zaradi krute logike razmerja sil. Tako je naprimer za zajamčeno zastopstvo Slovencev v parlamentu predlagal člen, v katerem je pisalo, da slovenskega poslanca voli posebno okrožje, v katerem naj bodo vsa dvojezična področja. Vendar v koaliciji ni bilo soglasja in je moral pristati na ohlapnejšo rešitev. 

Maselli je upal, da bo v naslednjem mandatu parlamenta (2001-2006) nadaljeval svoj boj za državljanske pravice in dogovore z verskimi skupnostmi, vendar so se politične razmere tako spremeniule, da se je kandidaturi moral odpovedati. 

Vrnil se je k vodenju evangeljskih cerkva v Italiji in valdežanske “škofije” v Toskani. 

Njegov sodelavec in osebni prijatelj Stojan Spetič je prepričan, da bi si Maselli zaslužil, da bi mu v naših krajih posvetili ulico ali trg.