Čas je napočil za obnovo KPI

Rezultat iskanja slik za Associazione per la ricostruzione del PCI

Tudi v naši deželi poteka obnavljanje KPI, saj bo ustanovna skupščina nove združene stranke komunistov 24.,25. in 26.junija v Bologni.

{jcomments on}

 

Tako se je  v ljudskem domu v Gradišču ob Soči zbrala večja skupina somišljenikov Združenja za obnovo KPI iz Trsta, Gorice in Furlanije, da bi pretresla in ocenila pripravljalne dokumente ustanovnega kongresa: politične teze in predlog statuta stranke.

Uvodno poročilo je imel odv. Ottavio Romano iz Ronk, ki je poudaril, kako so politična izhodišča nove KPI sad daljšega skupinskega dela, v katerem so sodelovali izobraženci in politični delavci iz vse Italije. Še posebej je izpostavil strateški predlog nove KPI za bodočo enotnost na levici in sicer oblikovanje široke Ljudske fronte, v kateri bi komunisti imeli svoj delež in vlogo, enakopravno z ostalimi partnerji.

Romano je poudaril osnovne značilnosti političnih izbir KPI, to so internacionalizem, solidarnost z revolucionarnimi in delavskimi gibanji vsega sveta, boj proti liberalnim ekonomskim teorijam, ki so spravile razviti svet na kolena, delovne ljudi pa v brezpravje. Glede EU je Romano podčrtal, da tragična Ciprasova izkušnja v Grčiji dokazuje, da je EU zgolj orodje finančnega kapitala in vojaškega pakta NATO, kar se bo še bolj zaostrilo in poslabšalo, če bo podpisan čezoceanski sporazum TTIP za novo gospodarsko združitev EU in ZDA, ki utegne odvzeti evropskim narodom še zadnje drobtine suverenosti.

O Italiji je bilo poudarjeno, da nekdanje leve sredine ni več in da Renzijeva PD uveljavlja avtoritarne sheme ob krčenju človekovih predvsem socialnih pravic. Poztrebna je leva alternativa, ki naj porazi snovanje „Nacionalne stranke“ vse desnice s sedanjim premierjem na čelu. Prvi koraki bodo referendum o ustavnih spremembah in predlog referenduma, ki naj ukine krivični volilni zakon Italicum, za katerega zdaj zbirajo podpise.

KPI, ki nastaja, bo seveda prilagojena novim časom, torej manjša, bolj kadrovska kot mnočična, vendar bo prisotna na delovnih mestih povsod, kjer bo to mogoče. Finančnih sredstev nima, vendar bo skrbela za samofinanciranje in izkoriščanje vseh modernih oblik komuniciranja. Znotraj stranke bo veljalo načelo demokratičnega centralizma, ki dopušča najširšo svobodno razpravo, vendar brez frakcijskih bojev in struj, ki so komunističnim strankam tuje. To namreč jamči njihovo učinkovitost.

V razpravi, ki je sledila, je bilo poudarjeno, da novo KPI oblikujejo komunisti, ki so prisotni v različnih strankah ali so že leta brez izkaznice v žepu. KPI, ki bo nastala konec junija, je občutena potreba na levici, vendar bo predvsem hiša z na stežaj odprtimi vrati. Vsak, tudi simaptizerji, bo lahko sodeloval na sestankih in njenih pobudah, da se spozna z novostmi, ki jih prinaša. Tako bo pripravljena na prihodnje izzive.

Deželni ustanovni kongres KPI bo v soboto 11.junija dopoldne v ljudskem domu „Palmiro Togliatti“ pri sv. Sergiju v Trstu.