Vstala Primorska, vstani Slovenija

 Rezultat iskanja slik za luka koper delavci

Ustanovljena je bila fronta Vstala Primorska, vstani Slovenija. Na sestanku so bili prisotni žerjavisti, KS-90, ZZB, delavci Vinakoper, sindikat Intereuropa, članica z Znanstveno raziskovalnega središča Univerze na Primorskem, predstavnik malih delničarjev, predstavnik špediterjev. in drugi.

 

{jcomments on}

 

 

Tudi člani IDS. Srečanje je bilo sklicano z namenom ustanovitve neformalne koordinacijske skupine za organizacijo protesta proti poskusom menjave nadzornikov Luke Koper in njene kasnejše privatizacije, kI bo v torek, 28.6., ob 17.00 z zborom na parkirišču Luke Koper, nakar bi se skupaj odpravili na Titov trg, kjer se bo odvil uraden program protesta. Tekom razprave pa je bil večkrat izražen interes, da se po tem protestu nadaljuje z gradnjo fronte tudi v širših bojih.  S strani ministra Gašperšiča že dalj časa prihaja do pritiskov na predsednika uprave Dragomirja Matiča, da odpre koncesijsko pogodbo, kar bi bil prvi korak k privatizaciji, ker se jim ni uklonil, ga želijo zamenjati. Prvi korak je zamenjava nadzornikov. Delavci in delavke Luke Koper so se zato odločili, da organizirajo prvi zbor delavcev v zgodovini Luke Koper kot sredstvo za poenotenje vseh zaposlenih okrog zahtev okrog katerih ne bo popuščanja in kot poziv za udeležbo na protestu. Zbor delavcev bo potekal danes v sredo, 22.6., ob 13.00 v Luki Koper, ki je odprt za vse. Pričakuje se med 800 in 1000 zaposlenih. Delo v Luki Koper se bo za čas trajanja zbora popolnoma ustavilo. Gre za izjemno pomembno mobilizacijo delavstva, ki pa presegajo zgolj lastne ekonomske interese in izpostavljajo širše zahteve. Fronta pa kaže izjemen potencial tudi za širše gibanje. Delavci so namreč odločeni, da svoj boj nadaljujejo, dokler se privatizacija Luke Koper in drugih družb ne ustavi. Če nam uspe tokrat, bo to zelo spodbuden signal za ostala podjetja in podobne boje.


V okviru novo ustanovljene fronte se bo boj razširil tudi izven pristanišča, z vključitvijo organizacij in iniciativ, ki se tekom delovanja fronte lahko pridružijo. Že sedaj se vključuje nekaj drugih obalnih sindikatov, pa tudi delavci in delavke Vinakoper, saj so prav tako pod hudim pritiskom za privatizacijo, odvisni pa tudi od Luke Koper, ki je preko podjetja Adriafin tudi njihov lastnik (drugi lastnik Adriafina je Istrabenz, ki pa mora zaradi prisilne poravnave svoj delež v Adriafinu prodati). Istrabenz pa svoj delež že prodaja.