Delavci zasedli koprsko luko: ne privatizaciji!

 

 Rezultat iskanja slik za blokada koprske luke

Delavci so zasedli koprsko luko in preprečili, da bi jim zamenjali vodstvo. Drastični ukrep je sicer blokiral kolone kamionov, a pokvarljivo blago je vseeno šlo do cilja.

Ta torek, 5.7. bomo boj luških delavcev podprli s shodom pred vhodom v pristanišče, ob 18. ure dalje. Nato se bomo vsi skupaj v četrtek odpravili demonstrirat v Ljubljano. Da jim pokažemo, kaj pomeni razredna solidarnost. 

{jcomments on 

Dosegli so odstop predsednika SDH Marka Jazbeca, ki je (očitno pod narekom) želel odstrsaniti ljudi, ki bi ovirali privatizacijo edinega slovenskega pristanišča, kamor je skušal imenovati nemškega upravnika Sorgenfreia. Vendar boj ni končan. Na strani luških delavcev je vsa Primorska, a tudi napredna delovna Slovenija, ki ji je dovolj sprenevedanja ljubljanskih oblastnikov, ki delajo pod taktirko bruseljske kamarile.

Zaposleni in primorska javnost zahtevajo, naj se premier Miro Cerar gre pogovarjat z delavci in jim nalije čistega vina. Zaman. Cerar se pogovarjati noče, tudi noče žrtvovati ministra Gašperšiča, ki je – kakor Jazbec – sledil zgolj interesom tujih lobijev in bojkotiral načrt gradnje drugega tira Koper-Divača.

Še več. Premier Cerar je izjavil, da se delavci nimajo kaj vmešavat, saj jim upravljanje podjetij ne pritiče. Naj delajo in pika.

V javnosti vre. Po mogočni manifestaciji solidarnosti in borbenosti v Kopru, na Titovem trgu, se pripravljajo nove demonstracije, ki se lahko končajo v Ljubljani z zahtevo, naj vlada odstopi.

Le skop komentar. Slovenija je te dni praznovala 25-letnico osamosvojitve. Takrat je „prenovljena“ levica mahala z geslom „Evropa zdaj!“, v resnici pa so bili načrti povsem drugačni. Evropa zdaj je namreč pomenilo „stran od Balkana“. Izpod beograjskega jarma je Slovenija zlezla v kletko finančnega kapitala EU in ameriškega imperializma z NATO. Na plebiscitu o samostojnsoti ni nihče povedal Slovencem resnice, da se namreč odločajo za povratek k divjemu kapitalizmu in bodo federativne probleme nekdanje Jugoslavije spremenili v popolno podrejenost evropskemu kapitalu in njegovim lobijem.

Pred leti je ljudska vstaja vrgla Janševo vlado. Zdaj je najbrž napočil čas za Cerarjevo liberalno vlado, ki skuša Janšo prehiteti na desni, ko gre za socialne in ekonomske probleme slovenske družbe. Ne gre poazbiti, da je prav Cerarjeva vlada postavljala žice na meje, krčila zdravstvo in šolstvo, pospeševala prodajo družbenega premoženja v korist tujcev.

Skrajni čas je, da se v Sloveniji oblikuje napredna alternativa, ko naj se – poleg Združene levice – tudi socialni demokrati in upokojenci politično osamosvojijo. Sicer bo Slovenija stopila na pot po stopinjah Orbana in drugih evropskih desničarjev.