Problemi junijskih upravnih volitev v naših krajih

Rezultat iskanja slik za sinistra unita Gorizia

Tudi v naši deželi bomo volili nove občinske svete in župane in sicer v Gorici, Krminu, Škocjanu, Devinu Nabrežini in še kje.

 

{jcomments on}

 

 

V Gorici se predstavlja osem županskih kandidatov in cel kup list. Desnica, ki je doslej upravljala mesto, kandidira Ziberno. PD kandidira bivšega direktorja deželne RAI Roberta Collinija, ki ga podpira tudi Ssk, čeprav s svojo občansko listo. „Samostojni nastop“ je že preteklost.

Na levici je več list, od Foruma za Goriško (kandidat Picco), Člen 3 (kandidatka Ilaria Cecot), Portellijeva lista in, končno, še Združena levica (kandidat Roberto Criscitiello).

V Združeni levici so komunisti obeh strank (SKP in KPI), posamezniki iz Protikapitalistične levice in neodvisni. Nosilec liste je kovinarski delavec Tonino Pantuso. Na listi je tudi nekaj slovenskih kandidatov.

Mnogi se sprašujejo, zakaj je levica šla na volitve razcepljeno. Potrebno je, da volilci vedo, kako so se stvari odvijale.

V času pripravljanja kandidatnih list so komunisti predlagali, naj bi vse omenjene liste, ki so alternativne PD, sklenile koalicijo s skupnim županskim kandidatom, kar bi očitno povečalo težo pridobljenih glasov, saj bi ne bili razpršeni ali izgubljeni.

V ta namen so komunisti ostalim sporočili, da predlagajo dogovor o skupnem županskem kandidatu, vsaka stranka pa naj bi se odpovedala svojemu in stopila korak nazaj.

Forum za Goriško na predlog sploh ni odgovoril in njihov predstavnik se tudi ni udeležil srečanja, na katerega so bili vabljeni vsi. Ostali pa so vstrajali, naj bi skupni kandidat njihov in nihče drug. Dogovora ni bilo. Škoda.

V devinsko-nabrežinski občini so vode razburkane. Leva sredina predlaga odv. Mitjo Ozbiča. Koalicijo tvorijo PD, SKP in občanska lista Ssk in nekaterih drugih skupin.

Poleg teh se predstavlja desnica s svojo kandidatko Danielo Pallotto, Gibanje 5 zvezd ima svojega kandidata Celica, medtem ko Barbieri predstavlja pisano druščino list, ki so nastale okoli gibanja za zaliv in proti senegalskim vernikom, nekam samotarsko gre tudi lista Svetličeve. Zanimivo je, da so slovenski kandidati prisotni domala na vseh listah, tudi na desni.

Izid volitev v devinsko nabrežinski občini je vsekakor vprašljiv in se bo morala vsaka koalicija pošteno potruditi za zmago. V tej občini ni balotaže v drugem krogu, kar pomeni, da je izvoljen župan, ki prejme en glas več kot drugi.