Slovenci B kategorije in limanice

Rezultat iskanja slik za slovenci v italiji

Tako. Fant od fare Ettore Rosato in Tamara Blažina nam, z blagoslovom krovne, ponujata volilni zakon, v katerem smo Slovenci spet državljani B kategorije, za razliko od frankoprovansalcev v Dolini Aoste ter Nemcev in Ladincev v Južnem Tirolskem.

 

{jcomments on}

 

Ti, ki so manjšinci A kategorije, zagotavlja tudi novi volilni sistem, ki ga predlaga PD, neposredno izvolitev v svojih okrožjih. Zarisana so namreč tako, da pokrivajo ozemlje, kjer strnjeno in večinsko živijo pripadniki teh narodnosti. (V resnici je tu zagotovoljeno tudi zastopstvo Italijanov, ki bi sicer izpadli.)

Tem narodnostim so zagotovljena poslanska mesta ob upoštevanju dejstva, da so to dežele s posebno statutarno avtonomijo in je zaščita manjšin posledica mednarodnih sporazumov. V napih krajih pa za Londonski ali Osimski sporazum sploh ne vedo, da o mirovni pogodbi sploh ne govorimo.

Primorski poudarja, da smo Slovenci enkrat omenjeni, drugič pa skoraj. No, kaj nam ponujajo? Enomandatno okrožje, podobno „Bratinovemu“, kar naj pomeni, da bodo v njem tudi mestna jedra in da bo Slovenec lahko izvoljen samo na listi ene izmed vsedržavnih list. Seveda je dvojica Rosato-Blažina naredila vse, da bi tudi bodoči (???) slovenski poslanec član Renzijeve PD.

Mislite, da bo res? Ali pa bodo to le limanice za volilce, ki bodo ostali z dolgim nosom, ko bodo ugotovili, da PD nima več toliko volilcev in da jih je tudi v tem okrožju prehitel nekdo drug, morda iz Gibanja petih zvezd ali kandidat desnice z ligo? In ni rečeno, da bo to slovenski kandidat!

V Bratinovem okrožju, kjer so obračunavali tudi ostanke, sta bila izvoljena vedno oba: zmagoviti in poraženi kandidat. Slovenec v enem ali drugem primeru. Zdaj pa ne bo tako. Ostankov ne bo. Tekmovali pa bodo trije bloki. Nas bodo spet nategovali in govorili o „koristnem glasovanju“, če pa ne bo nič, bomo sami krivi…

V zaščitnem zakonu piše drugače: volilni zakoni morajo vsaj olajšati izvolitev manjpinskega predstavnika. In to bi bilo mogoče samo, če bi posnemali model Južne Tirolske in Doline Aoste, se pravi, če bi bili tudi Slovenci A kategorije in ne samo PoDložniki „velike stranke“.

Pa se naše organizacije navdušujejo in pripravljajo, da bodo spet navijale za Renzijevo stranko… Kako globoko smo padli. Kakšen subjekt neki!