Propadla najnovejša volilna prevara PD-FI-G5Z

 

Rezultat iskanja slik za legge elettorale

Propadel je volilni sistem, o katerem so se dogovorili Renzi, Berlusconi in Grillo.

Pretveza za preklic dogovora je glasovanje o južnotirolskih volilnih okrožjih, v resnici pa se je Renzi zbal možnosti, da bi v novi sistem vnesli tudi preference in ločili glasove za enomandatno okrožje in proporčne liste. Tako bi ne imel več kontrole nad glasovi in izvoljenimi.

Zdaj PD toči krokodilove solze (slovenska koponenta še posebej), v resnici pa razmišlja o novi prevari in novih zaveznikih. Volitve bodo vsekakor prihodnjo pomlad, ne jeseni. Navidezno sovražna trojka je sklenila, da državljanom prepreči resnično izbiro svojih predstavnikov. Kot kaže, bo novi volilni sistem tak, da bomo lahko le postavilim križec na simbol neke stranke, kar bo veljalo kot glas v dve smeri: enomandatno okrožje in strankarsko blokirano listo v večmandatnem orkožju. Preferenc kajpak ne bo. Iz rezultata bodo izločene stranke in kandidati, ki na državni ravni ne bodo prejeli vsaj 5% glasov (priblićno dva milijona). Izjema so, kajpak, Južni Tirolci in Valdostanci.


{jcomments on}


Slovensko manjšino medtem tolažijo z „Bratinovim okrožjem“, češ da je to odgovor na zahtevo o olajšanem zastopstvu.

V resnici je bilo „Bratinovo“ okrožje določeno tako, kot vsa ostala. Preslikali so okrožja starega Matarelluma, ker samo tako lahko popeljejo Italijo na predčasne volitve že jeseni. Risati nova okrožja bi namreč vzelo preveč časa, Renziju, Berlusconiju in Grillu pa se mudi.

Po našem je „Bratinovo okrožje“ le slepilna limanica, na katero bo morda kdo tudi nasedel, a ne bo obrodila sadov.

Zakaj? Predvsem zato, ker je okrožje preveliko in preštevilno. Vanj so vključene vse občine med Rezijo in Zgonikom, vključno z mestoma Gorica in Tržič ter del Furlanije (Oglej, Gradež). Že v času Matarelluma je bilo okrožje za desetino preveliko, medtem ko je zakon predpisoval, da okrožja, kjer žive manjšine, morajo biti za 15% manjša od ostalih.

V tako velikem okrožju bodo Slovenci v krepki manjšini, saj ne bodo volili ne Slovenci, ki živijo v mestu Trst, ne v predmestjih, ne na Krasu, niti v Dolini in Bregu. Recimo, da bo v tem okrožju volila polovica manjšine. Ostali pa nič.

Je pa okrožje bilo narisano po meri PD, a so se stvari medtem spremenile. Leva sredina je izgubila Tržič, v Gorici prevladuje desnica…

Predvsem pa moramo vedeti, da sta bila Bratina in Budin izvoljena v tem okrožju kot „prva poraženca“, ker so takrat računali tudi ostanke, zdaj pa tega ni več. Političnih taborov pa je kar troje, kar pomeni, da se za zmagovito prvo mesto potegujejo PD, desnica in 5 zvezd.

Slovenci in levičarji naj vedo, kdo jih je prevaral, saj jim gre za glasove stranki, ne pa manjšinskemu kandidatu, ki bo igral vlogo limanice. Glas zanj bo kvečjemu pomagal nosilcu liste v večmandatnem okrožju vzhodne Furlanije – Julijske krajine, recimo Rosatu.

Predloga, naj bi glasove med enomandatnim in večmandatnim okrožjem ločili in osvobodili, kot velja v Nemčiji, seveda niso sprejeli.

Medtem je SSk vlekla vodo samo na svoj mlin in ponujala “svojo listo”, ostale predloge pa prezrla. Njen predlog sloni na povezovanju s PD, medtem ko “laična struja”, s krovno vred, računa na naklonjenost PD in dogovor o kandidatu za limanice. V upanju, da bo tako ali drugače prodrl, čeprav brez glasov polovice manjšine. Skupnega predloga ni iskal nihče, niti se ni odzval na dane predloge. Manjšinsko “peedstavništvo” pa itak sestavljajo samo pripadniki PD v različnih preoblekah, ostali pa so bili izločeni (prag 5% že deluje?).

Naj se ve. Po toči zvoniti je prepozno!