Slovenci spet žejni čez vodo

 

Italijanska vlada je, pod Renzijevo taktirko, vsilila parlamentu z zaupnico tudi odobritev spornega volilnega zakona, makaronsko imenovanega Rosatellum. Zdaj se mora o njem izreči še senat.

{jcomments on}

Po ulicah in trgih potekajo že nekaj dni demonstracije ljudstva, ki protestira ob spoznanju, da mu spet kradejo pravico do izbire svojih predstavnikov, saj bodo vsi imenovani od zgoraj. Volilci bodo imeli pravico te izbire potrditi, pri čemer bodo še drugič ogoljufani, saj bodo izbirali svojega kandidata v enomandatnem okrožju, hkrati pa jim bodo vsiljeni tudi kandidati večmandatnega proporčnega okoliša. Kakor v marketih, kjer kupiš eno in dobiš dve. Nagrade seveda ne izbereš, ker ti jo vsilijo.

Medtem ko vsa Italija protestira, točneje, vse opozicije, saj je volilni sistem sad političnega dogovora med Renzijem, Berlusconijem in Salvinijem, pa naš PD (stranka in dnevnik) poudarja, kako lepo bo Slovencem v Italiji, saj jim bodo začrtali eno senatno in eno poslansko okrožje, kjer jim bodo (morda) ponudili slovensko govorečega kandidata. In to, pravijo, uresničuje določilo zaščitnega zakona, kjer pa je govor o zastopanosti manjšine, kar pa to ni. Lahko bi se celo zgodilo, da bi slovenske kandidate ponudile različne stranke in bi glasove razpršili?

Bili so predlogi popravkov, a je vse padlo v vodo. Tudi zaradi Južnih Tirolcev, ki so egoistično pozabili na obljubljeno medmanjšinsko solidarnost.

Slovencem v Italiji ni pomagala niti uradna Slovenija. Minister Erjavec se je srečal z Alfanom in italijanski zunanji minister je dejal, da bo za slovensko manjšino poskrbljeno. Pred tem se je slovenski zunanji minister Erjavec srečal z „voditelji manjšine“ (Pavšič, Bandelj, Blažina itd.) in razumel, da nima smisla preveč vztrajati.

Bomo torej Slovenci dobili vsaj surogat zastopstva? Ne vemo, gotovo pa nam so obljubili denar za novi Stadion pri sv. Ivanu v Trstu. Dva milijona in pol niso mačje solze, čeprav nam jih je pred četrt stoletja slovenska politika zapravila 4 in pol…

Kravja kupčija ali velik uspeh naše skupnosti? Bomo videli, je rekel slepec.