OBLAST LJUDSTVU! PODPIŠI TUDI TI!

Risultati immagini per firme per la presentazione delle liste

Še en teden, do 27.januarja, zbira Oblast ljudstvu, ki združuje vse komuniste in druge alternativne levičarje v skupni listi, podpise, ki so potrebni za udeležbo na volitvah. Navidezno jih ni veliko, nekaj več kot 400 podpisov v naši deželi. Toda…Ni naključje, da so “democrats” tako zapletli birokratsko proceduro, da jih je skrajno težko zbrati kar tako.

 

{jcomments on}

 

Podpisi morajo biti overovljeni in to na licu mesta. Kdo lahko overovi podpise? Po zakonu pokrajinski in občinski svetovalci. Toda Furlanija Julijska krajina je pokrajine ukinila in pokrajinskih svetovalcev ni več. Občinski svetovalci (ali predsedniki okrajev) lahko overovijo podpise samo za svoje ozemlje. Oziroma za tiste, ki so na njihovem ozemlju podpisali za listo. Obrazce za podpise bi morali obdržati tudi v tajništvih posameznih občin, vendar sta občini Trst in Devin Nabrežina to možnost že odklonili, kar je sramotno in nedemokratično.

Končno lahko overovijo podpise notarji (ki niso zastopnj!) in odvetniki, a samo tisti, ki so pristojni za višje kasacijsko sodišče. Teh pa je zelo malo.

In to ni vse. Ko so bili podpisi overovljeni je treba za vsakega podpisnika dobiti na pristojni občini potrdilo o državljanskih pravicah. Šele potem jih lahko izročimo in še to s posebno birokratsko proceduro (spet podpisi in dokumentacija), za katero se lahko tudi skriva past. Tako se je zgodilo pred petimi leti, ko so komunistično listo zavrn ili zaradi manjkajočega podpisa na neki spremni listini!

Iz vseh teh razlogov pozivamo bralce Iskre, naj podpišejo za listo Oblast ljudstvu! Tudi če bi je ne volili. Navsezadnje drugim listam to ni potrebno. Svobodni in enaki (D’Alema in Bersani) G5Z, PD, vsa desna sredina podpisov ne potrebuje, ker imajo svoje parlamentarce. Tudi radikalcem Emme Bonino tega ni treba, čeprav so zagnali vik in krik. Demokristjan Tabacci jim je namreč posodil svoj simbol in jim podpisov ni treba več. Zapreke postavljajo samo opozicijskim silam, ki so za spremembo sistema in torej alternativne sedanjim oblastem.

Pridigte v ljudske domove na Tržaškem in Goriškem, obrnite se na znane komuniste ali na kandidate naše liste. V Gorici zbirajo podpise v Ljudskem domu na Nunski ulici, v Trstu 23.januarja od 16.30 do 18.30 na sedežu KPI v ul. Tarabochia 3, nato pa v Ljudskem domu na Pončani (25.januarja med 19. in 21.uro),vsako dopoldne pa tudi na sedežu SKP v ul. Tarabochia 3. V Nabrežini zbirajo podpise tudi na sedežu SKP na trgu pred pomenikom 21.

PS: Nekateri sprašujejo, zakaj simbol liste ni dvojezičen. Spet je kriv zakon poslanca Rosata, ki določa, da morajo biti simboli stranke popolnoma enaki po celotnem državnem ozemlju. Če ne, jih razveljavijo.