Goriški odločen NE fašistom in vsem, ki jih ščitijo

 

Rezultat iskanja slik za gorica proti fašistom

Gorica je že spet doživela burno sobotno jutro, Zaradi izenačenja med fašisti in protifašisti je namreč notranaje ministrstvo preko svojih izpostav dopustilo bodisi sprejem veteranov nacifašistične kvizlinške vojske X MAS v prostorih županstva, kakor tudi solidarnostni shod fašistov tretjega tisočletja Casapound in, končno, na Travniku zborovanje protifašistov, ki ga je oklicalo partizansko združenje VZPI/ANPI.

 

{jcomments on}

 

 

Srhljivi spektakel se ponavlja iz leta v leto. Ostareli bivši borci, ki so preživeli bitko s Kosovelovo brigado na Trnovem, so spet prišli v županstvo polagat vence pred marmornato tablo z imeni njihovih padlih soborcev. Sprejela jih je županova predstavnica s trikoloro čez prsi, kar pomeni, da je bil sprejem uradnega značaja. Občinskega svetovalca Picca, ki je bil v županstvu in je izrazil svoje negativno mnenje, da je pač vse to sramota, so policisti protizakonito odstranili, čeprav je bil na svojem delovnem mestu.

Fašisti Casapound so se medtem zbrali na drugem trgu, vendar jih je bilo (zaradi mraza?) le slab ducat. Prav zadosti, da so pokazali transparent, ki je poveličeval nacifašistične borce. Kljub ustavni in zakonski prepovedi propagande fašizma so policisti samo gledali in pazili, da bi fašistov kdo ne napadel.

Po ulicah in trgih so postavili tudi zapreke, da bi onemogočili stik med nasprotniki.

Na Travniku se je zbralo, kljub ostremu mrazu, kakih tristo ljudi: Italijani, Slovenci, Furlani, antifašisti iz Nove Gorice z občinskim svetnikom Levice Markom Rusjanom na čelu. Vihrale so zastave komunistov, sindikatov in DS.

Prisotne je najprej nagovoril predsednik partizanskega združenja Pironi, ki je ožigosal dejstvo, da državni organi enačijo fašizem s protifašizmom. Ponovil je, da je X MAS bila kvizlinška enota pod poveljstvom nemških častnikov, ki se je v naših krajih spopadala predvsem s partizani, a jih je tudi lovila po furlanski nižini in pospremila v zloglasno vojašnico v Palmanovi, kjer so do smrti mučili več kot dvesto žrtev.

Sledilo je več posegov prisotnih organizacij in strank. Deželni svetovalec, sicer nekdanji videmski župan Furio Honsell je poudaril, da je prisotnost fašistov v Gorici provokacija, ki bi je ne smeli dovoliti. Anna Di Giannantonio se je zgražala zaradi enačenja med fašisti in ANPI-jem.

Predsednik PD Zannella je priznal, da so fašizem v Italiji rehabilitirali in da je nevaren. Nekaj mladih mu je oporekalo, da se je zmedel in svojega posega ni mogel dokončati.

Nekdanji senator Stojan Spetič je omenil Pertinijevo oceno, da fašizem ni ideologija, pač pa zločin. In kot takega omenja ustava. Žal pa so fašiste rehabilitirali pred par desetletji, začenši s srerčanjem Violante-Fini v Trstu. Zdaj pa je nevaren, ker se širi z rasizmom in protidelavskimi posegi, kot je dekret o varnosti, ki kaznuje sindikalne blokade tovarn in poulične manifestacije. Shod na Travniku je pričevanje Slovencev, ki so se v tolminskem puntu uprli kirivicam in so bili tam razčetverjeni.

Shod so pozdravili še tajnik goriške SKP Luigi Bon, bivša senatorka Laura Fasiolo, nekdanja poslanka Serena Pellegrino, predstavnik Ssk Čavdek in Skgz Mara Humar.