Z referendumom lahko Slovenci preprečimo nevarno tratenje denarja za težko oborožitev

Seveda se jim ni zmešalo. Po starem nemškem reku so raje izbrali kanone kot puter. Tudi zato, ker pri nabavi oborožitve ima kupec od prodajalca vedno dobre marže dobička, tudi pod roko. V Sloveniji pa so orožarski posli itak kompromitirani že 30 let in več.

Trošenje denarja za oboroževanje in oklepnike je izzvalo upravičeno reakcijo na levici in v opoziciji. Levica je že prej napovedala, da bo v primeru odobritve proračunske postavke zahtevala sklic zakonodajnega referenduma. Zato je začela predhodno zbiranje podpisov (do 26.novembra jih je treba zbrati 2500), da se zahtevek sploh lahko predloži ustavnemu sodišču. Šele potem, ko bo ustavno sodišče zahtevo sprejelo, bo treba zbrati 40 tisoč overovljenih podpisov, da se referendum zares skliče.

Zbiranje podpisov so podprli tudi socialni demokrati, medtem ko sta SAB in LMŠ pobudo podprli malo bolj previdno, zgolj načelno, ne da bi se pri tem organizacijsko angažirali.

Poudariti velja, da se v Evropi nekaj dogaja, kar javnosti prikrivajo. ZDA (in posledično tudi NATO) spet načrtujejo postavitev srednjeročnih jedrskih raket v Evropo, kar bo očitno zaostrilo odnose med EU in Rusijo ter na splošno povečalo napetost na celini, kjer se krize in problemi kar kopičijo (energetski viri v Sredozemlju, med Kreto in Ciprom, vojna na Kavkazu, vojna v ukrajinskem Donbasu, poskusi rušenja režima v Belorusiji itd.)

Srednjeročne jedrske rakete so bile v Evropi v prejšnjem stoletju, ko je SZ imela rakete SS 20 in NATO/ZDA pa Pershing in Cruise. Potem sta se Reagan in Gorbačev dogovorila o jedrski razorožitvi, ki je trajala kar nekaj desetin let, dokler se prvi ni premislil ameriški predsednik Obama, ki je vrnitev raket v Evropo napovedal, Trump pa ji dal novega zagona in konkretiziral.

V tem okviru gre torej ocenjevati tudi odločitev Janševe vlade, da (z blagoslovom Boruta Pahorja, sicer predsednika republike) potrosi 780 milijonov evrov za sodobnejšo in težjo oborožitev z jasnim namenom, da bi to uporabili izven slovenskih meja, v morebitnih “mednarodnih misijah”. Za kakšne misije gre si lahko samo predstavljamo.

Janševa vlada skuša referendum na vsak način preprečiti in bo skušala vplivati tudi na ustavno sodišče, da bi ga ne dovolilo.

V vsakem primeru pa bo število zbranih podpisov imelo svojo težo. Zato poiščite na spletni strani Levice, kje so uradi ali kraji, kjer se podpisi zbirajo. Predvsem pa se moramo organizirati za drugi val zbiranja podpisov, ko jih bomo potrebovali 40 tisoč. V času zaprtja in prepovedi zbiranja ne bo lahko, vendar smo prepričani, da nam bo uspelo.

Podpišejo lahko tudi “zamejci”, ki imajo tudi slovensko državljanstvo in običajno glasujejo po pošti ali na konzulatu RS.