Vojna zvezd, prav zares!

Ob taki napovedi bi lahko tudi zamahnili z roko, saj navsezadnje ni to nič drugega kot eden izmed tolikšnih vrhov NATO pakta, ki združuje “demokratične države”, ki so ZDA všeč in podpirajo njihovo zunanjo in vojno politiko. V resnici pa je zadeva tokrat veliko bolj resna, ker se3 vključuje v najnovejšo tekmo v oboroževanju na osnovi strategije vojne v vesoljski okolici Zemlje. In to nas mora resno skrbeti.

Tajnik NATO Stoltenberg je napovedal skorajšen sklic vrha 29 držav članic zahodnega vojaškega zavezništva, kjer bodo potrdili, da je “vesolje peto strateško operativno področje zavezništva”. Istočasno je UE (politični dvojnik NATO) namenila v svojem Recovery found svojemu vojaškemu zavezništvu 30 milijard evrov dodatnih subvencij. To pa niso mačlje solze.

Pred točno letom dni so v ZDA oblikovali US Space Force, enoto, ki se bo ukvarjala z vojaškimi zadevami vesoljske okolice našega planeta, da bi zaščitila ameriške interese v vesolju in pripravila vojapške enote na razpolago našim poveljstvom.

Ameriška vesoljska enota ima svoj sedež v Cape Canaveral v Floridi, od koder so v prejšnjem stoletju izstreljevali ameriške rakete v vesolje. Blizu je tudi druga vojaška baza Patrick. O njih je predsednik Trump dejal, da morajo zagotoviti ameriško prevlado vesolja, ki bo v prihodnje prostor prihodnje vojne. Evropske članice NATO so se že prilagodile novi strategiji.

Vedeti moramo, da se trenutno v orbiti okoli Zemlje nahaja 2800 delujočih satelitov (poleg 6000 “smeti”, se pravi opuščenih naprav) in od teh je dobra polovica, 1400 satelitov, ameriških, 380 kitajskih in 170 ruskih. Tisoč jih je komercialnega značaja (predvsem za komunikacije), ostali so vojaškega značaja. Računajo, da se bo število v tem desetletju podeseterilo, predvsem na račun omrežij 5G, ki imajo tudi vojaške namembnosti. Od tod pritiki ZDA proti kitajskim 5G.

Zaman sta Rusija in Kitajska predlagali v OZN podaljšanje dogovora, da bo vesolje brez orožja, a zaman. ZDA in zahodne države to blokirajo z vetom.

Rusiji in Kitajski torej ne preostane drugega, kot da se pripravijo na vesoljsko soočenje. Iz vesolja je namreč mogoče usmerjati jedrske rakete in drone, oslepiti radarje in uničiti velemesta z milijoni prebivalcev.

In vse to poteka v tišini. Predsednik Putin je nekajkrat namignil na možnost, da bi Rusija imela “strašno orožje”, ki ga ni mogoče zajeti in uničiti, vendar je vse ostalo le pri ugibanju, ali ne gre morda le za propagando. Zelo verjetno pa je, da Moskva in Peking usklajujeta svoje vojaške dejavnosti tudiv prostoru okoli Zemlje.

Vse ostalo je zavito v tajnost. Vlade molčijo, čeprav skoraj vse namenjajo oboroževanju večje vsote. Tudi Italija in Slovenija.

Morda pa je napočil čas, ko moramo odpreti oči in reagirati.