Sežanski kongres Levice za demokratični ekosocializem

To vsekakor drži in Levica bo svoj program, ki je bil natisnjen in razdeljen javnosti že pred osem leti, tokrat potrdila in posodobila na svojem rednem kongresu, ki ga je sklicala v Sežani, točneje v Kosovelovem domu, deloma s prisotnostjo aktivistov, predvsem pa preko spleta, saj imajo pravico, da se ga udeležijo in glasujejo o vsem (programu in vodstvu) njeni člani, brez izjeme.

Poglejmo torej, kaj Janševci očitajo Levici. Da se bori proti kapitalizmu in ponuja Slovencem nov socializem tretjega tisočletja. (Pri tem pa Janševci širijo lažen ponarejen strankin manifest, da bi jo čimbolj očrnila. Kakor v carski Rusiji in nacisti s “Protokolom sionskih modrecev”)

Res je, da se Levica bori za demokratični socializem, ki naj bo čimbolj samoupravljalski, s šriokimi mrežami ekonomske demokracije in soustvarjanja, obenem pa ekološko učinkovit, kajti kapitalizem je nasprotnik zdravega okolja in torej ne bo ekološke preobrazbe družbe in gospodarstva brez korenite spremembe družbeno gospodarskega sistema.

Levici ne gre samo za propagando. Je za akcijo. In to je dokazala z nasprotovanjem razsipnemu kupovanju orožja za slovensko vojsko v NATO, kakor tudi z zbiranjem podpisov (kakih 40 tisoč) za referendum o čisti vodi.

V svoji socialistični opredeljenosti pa Levica ponuja tudi konkretne rešitve za današnji dan. Slovenija je v 30 letih od osamosvojitve razprodala vse svoje “družinsko bogastvo”. Tovarne, ki so bile nekoč ponos slovenske republike v časih SFRJ, so domala vse v tujih rokah. Isto velja za banke, ki so italijanske, avstrjske, madžarske ali ameriške. Domačih ni več, kvečjemu kakšna vaška posojilnica.

V teh pogojih se dogaja, da tuji lastniki v sedanji krizi zapirajo podjetja in mečejo delavce na cesto. Levica pa je predlagala, naj v teh primerih podjetja, ki so lahko še rentabilna, prevzamejo zaposleni, delavci in delavke, združeni v zadrugi. Lastnik naj bi po zakonu bil prisiljen podjetje po likvidacijski ceni pustiti zaposlenim, država pa naj bi jim s podporamo in davčnimi olajšavami omogočila nadaljnje poslovanje.

Levica je v parlamentu že izborila pomembne rezultate, od minimalnih plač in pokojnin do brezplačne hrane za šolarje in dijake.

Levica se je pridružila ljudskim protestom proti Janševi desničarski vladi in dosegla tudi dogovor o zavezništvu, ki naj v primeru zmage na predčasnih ali rednih volitvah oblikuje novo slovensko vlado. V tem primeru bi vanjo vstopila in se seveda borila za dosledno uresničenje programskega dogovora, ki naj obnovi in osveži življenje v državi.