Krilati konj prisluškuje v našem mobitelu

Po zadnjih informacijah ima popoln nadzor na vsaj 50 tisoč mobiteli, ki so last politikov, opozicijskih aktvistov, novinarjev. Teh najmanj 500. Odkrili so, da je nadzorovan celo maroški kralj Hasan.

Elektronski vohunski program Pegaz izdeluje izraelsko podjetje NSO, ki ga prodaja po vsem svetu kot “protiteroristični” program, kar omogoča vladi v Tel Avivu, da ga sponsorizira in svetujee prijateljskim državnikom. Je namreč boljši od Echelona, vesoljskega ušesa, preko katerega Američani prisluškujejo celemu svetu. Vendar ima Echelon napako, reagira namreč samo na ključne besede, medtem ko Pegaz registrira vse in dopušča obveščevalnim in varnostnim službam, da vsebine analizirajo in arhivirajo. Skratka, da o vseh, ki niso po godu oblastem, izdelajo specifičen dosje.

Kolikor je znano, ga v Evropi uporablja Orbanova Madžarska , kar pa ne pomeni, da ni tudi v domeni tajnih služb drugih držav višegrajske skupine ali sploh članic NATO pakta.

Ve se, naprimer, da je slovenski premier Janez Janša letos obiskal Izrael in se srečal s tedanjim premierom Netanjahujem, dalj časa pa je prebil na sedežu podjetja NSO in njegovimi voditelji. Se je, po Netanjahujevem priporočilu, pozanimal za nakup Pegaza, da bi bolje nadzoroval opozicijo in novinarje, ki so mu trn v peti? Uradno tega ne vemo, vendar si drznemo misliti, da to ni bil le vljudnostni obisk.