Umazana igra imperializma s talibani v Afganistanu

Talibska vojska je imela dovolj časa, da se reorganizira, saj ni bila nikoli razorožena. Čakala je na svoj trenutek. Zdaj osvaja mesta in vasi, sistematično pobija vse, ki so sodelovali z Američani in kolaboranti NATO, vključno z Italijani in Slovenci. Nekdanji sodelavci in zavezniki rotijo svoje “gospoarje” naj jih vzamejo s seboj, a jih povečini zavračajo. Še več, v predvidevanju, da se bo begunski val iz Afganistana okrepil so evropske vlade (tudi Slovenija) dale svojim policijam navodilo, naj afganske begunce dosledno zavračajo in vračajo tja, od koder so prišli.

Domačini, ki so kakorkoli delali za Zahodnjake, pa naj je šlo za šoferje, tolmače, prostitutke ali kuharje, moledujejo svoje bivše gospodarje, naj jih vzamejo s seboj, saj vedo, kaj jih čaka ob prihodu talibov. Grozna smrt. Talibi ne poznajo usmiljenja in pobijajo vse, kar jim pride pod nož ali pred puškine cevi, pa naj bodo starci, ženske ali otroci. Afganski narod se pripravlja na obdobje terorja in mračnjaštva. Talibi že napovedujejo uvedbo skrajnega islamskega prava, šarijo.

Ob vseh teh vesteh se normalen človek sprašuje, kaj imajo ZDA in ves Zahod za bregom, da so tako zlahka, takorekoč dogovorjeno, predali talibom oblast v Afganistanu in na milost in nemilost njegovo ljudstvo. Kako težki so interesi, ki stoje za tem korakom.

Odgovor je kar se da ciničen. Demokrat Biden je v svoji inačici zunanje politike označil kot glavna sovražnika Kitajsko in Rusijo. Afganistan pa je prav na križišču teh svetov, med nekdanjimi srednjeazijskimi sovjetskimi republikami in Kitajsko, predvsem njenimi mohamedanskimi pokrajinami.

Očitno je, da ZDA upajo, da se bodo talibi poslužili oblasti in vojaške moči Afganistana,da bi spodbujale upor in nemire v sosednjih mohamedsanskih državah, ki so pod ruskim vplivom, ali v sosednjih kitajskih mohamedanskih pokrajinah, kjer so Ujguri že kazali simpatijo in sodlidarnost z Al Kaido in islamsko državo.

Destabilzacija Kitajske in Rusije je danes glavni cilj Bidnove administracije, ki hkrati podpira tudi nacistično Ukrajino in sanckionira Belorusijo. V Tihem oceano pa podpira novo oboroževanje Tajvana, ki ga je Peking pustil živeti na osnovi načela “dva sistema, ena domovina” in še upiranje bivših britanskih podanikov v Hong Kongu.

Za take strateške cilje pa se splača tudi žrtvovati ljudstvo Afganistana, ki je trpelo štiri desetletja vojne. Že v boju proti sovjetskim četam so ZDA podpirale talibe in islamske skrajneže. Zgodovina se ponavlja in nobenega dvoma ni, da bodo po umiku vojske NATO pustile polna skladišča orožja za nove zaveznike.