Rusija: kraja glasov KPRF iz mobitelov in računalnikov

Najprej o volilnem sist6emu, ki ni zelo demokratičen. Polovico poslancev Dume volijo v enomandatnih okrožjih z večinskim sistemom, drugo polovico pa s proporčnim sistemom, ki predvideva navrh še 5% vstopni prag.

“Dokončni” rezultat naj bi videl Putinovo “Edino Rusijo” s 50% glasov in dvetretjinsko večino v parlamentu, kar pomeni, da lahko po mili volji spreminjajo ustavo kar sami, brez diskusije. Na drugo mesto najn bi se uvrstila Komunistična partija Genadija Zjuganova z 20% glasov in 60 poslancev, kar je za 5 do 6% več kot v prejšnji Dumi. Na tretje mesto so se uvrstili s 7,5% socialisti stranke Pravična Rusija Sergeja Mironova, na četrto pa nacionalisti V. Žirinovskega. V Dumo vstopa, kar je novost, tudi stranka Novih ljudi, za katero se še ne ve, kaj zareas misli in predlaga.

Ostale stranke so ostale pred vrati parlamenta. Med njimi tudi “fake” delavska komunistična partija, katere edini cilj je bil odjedati v enomandatnih okrožjih glasove KPRF, ki je – kljub temu – v teh izvolila 9 poslancev.

KPRF je v svojih tiskovnih konferencah in nastopih poudarila, da letošnje volitve niso bile poštene in da so ji “ukradli” par milijonov glasov s triki, ki jih je dopuščala tehnologija volitev. Kajti letos so Rusi imeli za udeležbo na volitvah (kljb temu jih je volilo komaj 51%) več možnosti. Najprej tradicionalno, se pravi volilne kabine in papirnate glasovnice. Slednje so metali v prozorne skrinje ali pa tudi v elektronski stroj, ki jih je odčital in poslal v centralo podatke o volji volilca.

A to ni vse. Z izgovorom, da so potrebne omejitve zaradi epidemije covida19, so ruskim državljanom priporočili oddajo glasu po pošti, preko računalnika in, ne boste verjeli, tudi preko mobitela, torej “pametnega telefona”.

Že volitve v ZDA so dokazale, kako težko je obvladovati različne sisteme oddajanja glasov, čeprav so imeli Američani na razpolago le par možnosti, Rusom pa so čez noč ponudili pol ducata sistemov. In se znajdi, kdor more in zna.

Očitno pa je, da je manipulacija rezultatov v tem primeru znatno lažja, saj je ljudska kontrola bila možna samo na voliščih s kabinami in nikjer drugje. Ve ostalo ao nadzorovali računalniški tehniki, ki so se ob objavi rezultatov zvito oprali vsake krivde, češ da so jim štrene zamešali hackerji iz Zahoda…

Na tiskovni konferenci KPRF so zato pozvali osrednjo volilno komisijo in (zaman) tudi predsednika države Putina, naj razveljavi elektronsko glasovanje preko “pametnih telefonov”, saj je bilo do skrajnosti napihnjeno, izidi pa povsod enoznačen, za Edino Rusijo, se pravi vladno stranko.

Zjuganov je navedel konkretne podatke, ki so nesporni. V Sibiriji in daljnem vzhodu, onkraj Uralov, elektronskega glasovanja praktično ni bilo. In tam sta Edina Rusija in KPRF imeli več ali manj vsaka 30% glasov, včasih ena več in druga manj, toda razdalja je bila neznatna. V evropskem delu Rusije, na Krimu in Kavkazu, predvsem pa v velemestih (Moskva, Sankt Petersburg) pa je imela vladna stranka močno prednost. V Moskvi je volilo s “pametnim telefonom” – po uradnih podatkih – kar dva milijona državljanov…

Komunisti so zato zahtevali preklic elektronskega glasovanja in ponovno štetje glasov. Ker pa je oblast že dala vedeti, da se za proteste ne meni, so za prihodnje dni napovedali ljudske protestne demonstracije.

Na koncu še zanimivost. “Junak” zahodnega tiska, od Guardiana do Primorskega dnevnika, je kajpak zaprti bančni goljuf Aleksej Navalnij. Komentatorji poudarjajo, da je on edini pravi vodja opozicije in da so vse ostale stranke le lutke v Putinovih rokah. Kljub temu pa je Navalnij, ki v zaporu očitno uživa precejšnjo svobodo, izdal na spletu poziv svojim simpatizerjem, naj oddajo svoj glas tistim opozicijskim kandidatom, ki resno ogrožajo kandidate vladne stranke Edina Rusija. Objavil je 127 imen, med katerimi so bili tudi kandidati KPRF. To daje zahodneim komentatorjem možnost, da uspeh komunistov (kljub kraji glasov) pripišejo Navalnemu in ne njihovim programskim usmeritvam in dosedanji dejavnosti. Vendar je argumentacija tako mizerna, da jo lahko ponavljajo samo novinarji, ki o Rusiji nimajo najmanjšega pojma. (sts)