Rimska mafijska kupola je odraz dogovora med PD in desnico

Rimski preiskovalni sodniki so odkrili, da je v glavnem mestu delovala mafijska kupola, ki je pod seboj združevala tako fašiste kot pristaše demokratske stranke. Vsi skupaj so na debelo kradli in bogateli na račun javnih del, socialnih storitev in celo pomoči Romom in priseljencem. Vidni politiki, kot odbornik v občinskem odboru ali predsednik občinskega sveta, deželni poslanec ali poslanka v parlamentu… prejemali so več tisoč evrov mesečno, da so zapirali oči ali prikrivali nepoštene posle za stotine milijonov evrov.

{jcomments on}

 

Zdaj odkritje kupole buri duhove. Renzi trdi, da se mu vse skupaj gnusi… V resnici pa je rimska mafijska kupola le operativna uresničitev „Pakta iz Nazarena“, po katerem v Italiji PD vlada skupaj z desnico in z njo skuša celo spremeniti ustavni red.

Pravzaprav se je vse skupaj pričelo pred leti, ko je PD šel na volitve in lagal svojim volilcem, češ da se spopada z Berlusconijem. V resnici pa je z njim sklenil politično zavezništvo, na osnovi katerega so delovale vlade premierjev Montija, Lette in zdaj Renzija.

Še več, dogovor z desnico predvideva, da bo tako za vekov veke, saj skupaj pišejo volilni zakon, katerea edini cilj je zagotoviti vladno krmilo reformistični desnici ali tradicionalni desnici. Levo opozicijo pa skušajo izločiti iz parlamenta z visokimi volilnimi pragi.

Kako dolgo še bodo posamezni člani PD, ki delujejo na bazi, tudi v naših krajih, še verjeli bajki, da je to stranka, zrasla iz levih korenin in nekdanje KPI. PD je kvečjemu povezana z najslabšo tradicijo krščanske demokracije, v kateri je rastel tudi Renzi, medtem ko od nekdanje KPI ni ostalo več nič, niti spomin, niti dnevnik.