KSI FJK: Oblasti naj prepovejo fašistično izzivanje v Gorici

Deželno tajništvo Komunistične stranke Italije se je zbralo v Trstu in obravnavalo politično aktualnost, začenši s postopkom obnavljanja skupne komunistične stranke v Italiji, kot predvideno v pozivu, ki ga je podpisalo več kot tisoč predstavnikov levice, kulture in sindikata.

{jcomments on}

 

Nismo ravnodušni na vsakodnevne morije človeških bitji, ki bežijo proč od po raznih koncih sveta zanetenih imperialističnih vojn,. Skupaj z ostalimi evropskimi narodi moramo spodbuditi konkretna dejanja v boju s tihotapci človeškega mesa in za omikan sprejem, kakor ne smemo zanemariti boja za mir in pravičnejše odnose v svetovnem gospodarstvu. V tem smislu bo KSI priredila informativna in diskusijska srečanja, da bi tudi tako pobijali vulgarnost desničarskega, predvsem pa ligaškega rasizma, ki je še do nedavnega bljuval strup proti Italijanom z juga, zdaj pa neti vojno med reveži za svoje volilne koristi.

Vojne so tudi v Evropi. Iz ukrajinskega Donbasa sta dva milijona ljudi zbežala v Rusijo, da bi se rešila smrti, lakote in morilskega nasilja nacističnih tolp, ki v tej državi pustošijo po lanskem nacističnem državnem udaru z „Majdana“. Tega so organizirale in financirale ZDA skupaj z nekaterimi članicami NATO (Poljska in Pribaltika), ki dopuščajo obujanje nevarnih neofašističnih in nacionalističnih gibanj in to prav na predvečer proslav 70-letnice osvoboditve in zmage nad Hitlerjevo Nemčijo.

Komuniste skrbijo izzivanja na naših mejah. Čez mesec dni člani Casa Pound napovedujejo sprevod od slovenske meje v mestno središče Gorice, po kateri tečejo „Pota miru“ v spomin na morijo prve svetovne vojne. Vse to na sam predvečer obiska predsednika republike Mattarelle. KSI meni, da morajo pristojne oblasti to hudo izzivanje preprečiti, saj lahko skali javni red in razžali čustva prebivalcev Posočja in sosednje Slovenije.

Deželno tajništvo KSI je končno razpravljalo o sporni reformi krajevnih uprav, ki jo je vsilila deželna vlada Debore Serracchiani in proti kateri se dviga protest velikega števila javnih upraviteljev. Komunisti upajo, da bo upravno sodišče vzelo v poštev njihov priziv in zaustavilo izvajanje zakona ter izničilo vse tiste dele zakona, ki so v nasprotju z ustavnim načelom napredne demokratizacije in ljudske participacije pri upravljanju javnih dobrin. Sicer bo neizbežen referendum, ki naj ukine ta nedemokratično zakon, ki krši pravice volilcev.