Grčija ali maščevanje evrokapitala

 

 Rezultat iskanja slik za grecia  EU

Samo nekaj besed o Grčiji. Evropska „trojka“ pod nemško taktirko je v imenu velekapitala prisilila atensko levičarsko vlado Aleksisa Ciprasa h pravi kapitulaciji, saj je morala sprejeti ponižujoče in maščevalne ukrepe, ki bodo povečali revščino v državi, obenem pa bo morala izpreči, prepustiti krmilo novi „tehnični“ vladi in nove volitve jeseni.

{jcomments on}

 

Sporočilo iz Bruslja je jasno: naj si noben narod ne privošči demokracije, referendumov ali kaj podobnega. Ukazuje kapital in kdor ne uboga, bo kaznovan. Evropska unija ni več, kar ni nikoli bila (demokratična, socialna, solidarna), pač pa se spreminja v IV Reich s prevlado nemškega kapitala in svobodnim kroženjem fašističnih tolp od Ukrajine do naših krajev.

Cipras ni imel poguma, da bi zavrnil ultimatum in se pogodil z Rusi, Kitajci in drugimi državami BRICS, ki so ponujali svojo pomoč. Seveda bi moral zaloputniti vrata taki „Evropi“, kar bomo prej ali slej morali storiti tudi mi. Grški komunisti so ga na to opozarjali, a je bil gluh za ta opozorila, najbrž zaverovan sam vase.

Grčija je gospodarsko vzeto vredna manj kot Lombardija, Italija pa je velik zalogaj. Socialno državo je PD že oklestila, toda puščanja krvi se še niso lotili, kot zahteva fiskalno pravilo. Italija ima 2200 milijard evrov dolga in ga bo morala skerčiti za 60% v 20 letih. Po domače povedano, vsako leto bo morala privarčevati 50 milijard evrov.

Zato pa vladajoči krogi za vsako ceno preprečujejo nastanek krepke levice v Italiji. Videli bomo, če smo sposobni obiti vse prepreke in v državi uveljaviti razredno levičarsko koalicijo, ki naj porazi Renzijevo PD in njene lakaje.