V Nepalu komunistka predsednica republike

Guarda la versione ingrandita di La neo-eletta presidente Bidhya Bhandari (Foto Lapresse)

Vest, ki je naši časopisi ne bodo objavili. V Nepalu, pod Himalajo, imajo novo ustavo, ki je kraljevino spremenila v republiko. Prva predsednica republike je komunistka Bidya Devi Bandhari, 54 let, znana po bitkah za pravice žensk, tudi v novi ustavi.

 

omments on}

Za novo predsednico republike je volilo 327 poslancev parlamenta, ki šteje 549 članov. Zanjo je volila levičarska večina, niso pa je podprli konzervativci, ki so v opoziciji. Pred dvema tednoma je parlament izvolil tudi novega predsednika vlade, komunista Sharma Olija.

Komunisti so v Nepalu vodili gverilo, ki je naposled zmagala in pred desetimi leti pregnala kralja in njegov dvor. Uvedli so demokratično republiko in novo ustavo, ki vsem narodnostim te himalajske republike med Kitajsko in Indijo jamči njihove pravice. Prav tako zagotavlja enakopravnost žensk, ki morajo biti zastopane v parlamentu in v državnem vrhu. Nova ustava je bila sprejeta na koncu večletne tranzicije in omogoča v tej nekdaj napolfevdalni državi demokratične in socialistične spremembe.